1. Hoe vraag je iemand op eerste date

Dit is de meeste cruciale stap. Hier begint het namelijk allemaal. Hoe vraag je iemand op een goede, respectvolle en niet opdringerige manier op date? Het is vooral belangrijk om er niet te veel bij na te denken en straight to the point te zijn. We zijn vaak ons eigen grootste vijand tijdens het maken van de eerste move. Niemand houdt ervan om afgewezen te worden, maar laat dit je niet tegenhouden. Wanneer je er te lang over nadenkt maak je jezelf alleen maar gek. Durf de stap te zetten.

Bij het stellen van dé vraag is het belangrijk om direct te zijn. Wanneer je er te lang omheen draait verwart dit de ander en zit je binnen no time in één groot misverstand. Wees duidelijk en vraag of iemand echt op date wilt. Probeer de vraag ‘Wil je een keer wat gaan doen’, te ontwijken. Deze vraag is namelijk te onduidelijk. Iemand via de app op date vragen kan natuurlijk ook. Als jij het te spannend vindt om dit face to face te doen is het sturen van een berichtje een prima oplossing. Het aflezen van de ander zijn reactie is hierbij wel wat lastiger. Daarom geven wij de voorkeur aan het face to face vragen. De lichaamstaal en gezichtsuitdrukking zegt vaak meer dan het antwoord zelf.

2. Leuke activiteiten

Er zijn meer dan genoeg dingen om te doen tijdens de eerste date. Een eerste date blijft lastig, vooral voor mannen. Het is vaak aan jullie om te bepalen wat er op het programma staat tijdens de eerste. Dat is niet makkelijk. Het moet leuk zijn, misschien wel sportief of juist romantisch. Stress niet, wij helpen je een handje. Hieronder staan wat activiteiten die je tijdens de eerste date kan plannen. 

 1. Wandelen, deze activiteit steekt er nog altijd met kop en schouders bovenuit. Wandelen is vrijwel het beste idee om tijdens een date te doen. Tijdens het wandelen ben je namelijk niet verplicht elkaar constant in de ogen aan te kijken. Je bent in beweging wat de spanning, die je wellicht hebt, doet afnemen. Ook ben je in een omgeving wat verschillende gespreksonderwerpen doet aanwaaien. Zo valt het gesprek haast nooit stil en dit is precies wat je wil tijdens de eerste date.
 2. Dineren, dit wordt gezien als de meest stressvolle eerste date activiteit. Waarom? Omdat je de hele tijd constant op elkaar gefocust bent met alleen een tafel tussen jullie in. Dit is daarom ook een activiteit voor de wat gevorderde daters onder ons. Ook is het belangrijk om te kijken naar wat je bestelt tijdens de eerste date.
 3. Samen koken, dit is een activiteit voor een eerste date waarbij je de date al wat langer kent. Samen koken doe je vaak bij iemand thuis. Het hebben van de eerste date bij iemand thuis heeft verschillenden redenen om het wel en niet te doen. De focus ligt bij deze activiteit op het bereiden van het eten en niet jullie. Je bent hierbij bezig met je handen en dat voorkomt ongemakkelijke situaties. Doe dit onder het genot van een lekker wijntje en je eerste date is meer dan geslaagd.
 4. Schaatsen, in deze koude wintermaanden worden de schaatsbanen weer geopend. Misschien wordt het wel zo koud dat het schaatsen op natuurijs weer mogelijk is. Tijdens schaatsen op de eerste date kan je jou date helpen en af en toe plagen. Ben jij zelf net Bambi op het ijs, dan is schaatsen niet het beste idee.
 5. Wijnproeverij, dit is een activiteit die nog vrij onbekend is. Toch is dit één van de leukste dingen om samen te doen. Tijdens een wijnproeverij proef je een wereld aan wijnen onder het genot van verschillende lekkere hapjes. De sfeer zit er na een aantal wijntjes vaak goed in. Een ideale eerste date dus.
 6. Dierentuin, net als bij het wandelen ben je bij deze activiteit niet verplicht om elkaar constant aan te kijken. Ook loop je in een omgeving waarbij genoeg gesprekstof omhoog komt. Ben jij niet zo’n dierenvriend, dan is gewoon wandelen misschien een betere optie.
 7. Museum, het bezoek aan een museum levert vaak leuke en interessante gesprekken op. Bezoek een museum waar jezelf verstand van hebt om indruk te maken op je date. Ook is een museum een leuke plek om koffie te drinken.
 8. Op de koffie, een laagdrempelige date. Dit betekent niet dat je bij iemand thuis een kopje koffie drinkt, maar kies een leuk tentje uit. Je kan ervoor kiezen om elkaar hier te ontmoeten en een koffie to go te nemen, of kies een leuk plekje uit en leer elkaar beter kennen.
 9. Cocktails maken, in een luxe moderne cocktailbar. De ultieme plek om elkaar beter te leren kennen onder het genot van een heerlijke cocktail. Je kan er voor kiezen om een cocktail cursus te doen, of gewoon alleen de cocktails drinken. Aan jou de keus.
 10. Samen sporten, zo leer je elkaar op een leuke manier kennen. Welke sport dit is ligt helemaal aan jezelf. Denk bijvoorbeeld aan tennis, squashen of samen naar de sportschool. Als je date niet van sporten houdt is dit niet het beste idee, ze moet zich wel op haar gemak voelen.

leuke activiteiten indruk maken op tweede date

3. Wat moet je vooral niet doen: de afknappers

Naast de dingen die je vooral wel moet doen op de eerste date, zijn er genoeg dingen die je date kan zien als afknapper. Het is belangrijk om te weten wat je vooral niet moet doen, misschien wel belangrijk dan de dingen die je wel moet doen.

 1. Een echte afknapper op een eerste date is het niet luisteren naar elkaar. Vrouwen haten het als je niet naar ze luistert. Ze kan dit opvatten alsof je niet geïnteresseerd bent. Zonde, want zo komt er geen tweede date.
 2. Daarnaast is het praten over je ex een echte no go. Vermijd dit onderwerp ten alle tijden. Je date zit niet te wachten op een verhaal waarbij jij verteld hoe je smoorverliefd was op je ex. Als je nog niet over je ex heen bent, is het niet slim om alweer te gaan daten.
 3. Je gedragen als een kind is ook niet slim. Hopelijk is dit overbodige informatie, maar we willen het toch even benadrukken. Wanneer jij boert en met je handen eet terwijl je met je vrienden bent, is dat lachen gieren brullen. Op een eerste date laat dit geen goede indruk achter.
 4. Verder is te laat komen op een eerste date een echte afknapper. Dit kan ongeïnteresseerd overkomen. Ook is het asociaal en het is nog maar de vraag of je date nog op je staat te wachten.
 5. Te veel op je telefoon zitten is ook niet slim. Je bent op de eerste date voor je date, niet om op je telefoon te zitten. Op je telefoon zitten met gezelschap is erg asociaal.
 6. Eén van de belangrijkste dingen om te voorkomen op de eerste date is handtastelijk worden. Na een paar biertjes of wijntjes zit de kans er in dat je handtastelijker wordt dan dat je zelf gewild had. Houdt je handjes thuis en wees een gentleman.

4. Voorbereidingen

De date is gepland. Je weet de datum, de activiteit en de dingen die je moet voorkomen op een eerste date. Dan treffen zich de verdere voorbereidingen. Er verzorgd en handsome uit zien is ook erg belangrijk om een goede indruk achter te laten op je date. Het is belangrijk om na te denken hoe je over wilt komen tijdens de eerste date. De eerste indruk heeft veel te maken met welke outfit je draagt naar een date.

 1. Coltrui met een chino. Dit is hooguit de beste optie om te dragen naar een date. Een coltrui is chique, maar tegelijkertijd ook stijlvol en stoer. Ga voor een coltrui die fijn gebreid is en strak om het lichaam zit. Combineer deze trui met een donkergekleurde chino. Een chino is dé broek die klasse uitstraalt. Maak de outfit af met strakke sneakers, het liefst witte, en je outfit is meer dan af. Waarom je deze outfit het best af kan maken met sneakers, is omdat je niet te serieus en ‘streng’ over wilt komen op de eerste date. Vrouwen houden van mannen die het leven niet al te serieus nemen en strakke sneakers stralen dit meer uit dan nette derby’s.
 2. Basic shirt met een skinny jeans. Wil jij iets minder chique gekleed gaan dan is dit de beste optie. Vrouwen vinden een basic wit shirt in combinatie met een spijkerbroek nog steeds de meest aantrekkelijke outfit. Met deze combinatie zit je dus nooit verkeerd. Maak de look af met witte hoge sneaker and you’re good to go. 
 3. pantalon met een overhemd. Dit is een wat nettere variant. Ga je uit eten of samen koken, dan is dit een goede optie. Een wit overhemd doet het namelijk nooit verkeerd bij de vrouwen. Combineer het met een pantalon die tot de enkels komt en maak het af met een paar lage sneakers. Vind je alleen een wit overhemd wat saai, trek er dan een sweatshirt overheen.

alles wat een man moet weeten over een eerste date

5. De ontmoeting: begroet je elkaar met een knuffel of kus?

Je bent aangekleed en klaar om te gaan, maar waar vindt de ontmoeting plaats en hoe gaat dat precies? Het is verstandig om beide apart van elkaar naar de locatie van de date toe te gaan. Zo zit je niet aan elkaar vast en kan je vertrekken wanneer je wilt. Bij de ontmoeting is fysiek contact een must. Niet te veel contact, maar een knuffel of een kus op de wang is genoeg. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent en het als meer ziet dan vriendschap. Ook kan je gelijk ontdekken of dat fysieke contact goed voelt. Naast de ontmoeting is het belangrijk dat je niet te zenuwachtig overkomt. Probeer zoveel mogelijk jezelf te zijn en je date op haar gemak te laten voelen.

6. Hoe maak je een goede indruk

Een goede eerste indruk achter laten is belangrijk. Deze indruk maak je deels met de outfit die je aan hebt en de manier waarop jij je date begroet. Deze twee dingen zijn hierboven al beschreven. Daarnaast is de manier van praten, het onderwerp van gesprek en ook de lichaamstaal essentieel voor een goede eerste indruk. Een open lichaamshouding zorgt ervoor dat de date zich op gemak voelt en daardoor meer over zichzelf zal vertellen. Op een eerste date gaat het er echter om dat je elkaar beter leert kennen. Luister naar de ander en straal zelf ook zelfvertrouwen uit. Niet te veel, dit kant arrogant over komen. Probeer het er niet te dik bovenop te leggen en pak het rustig aan.

7. Gespreksonderwerpen: waar moet je over praten?

Dat brengt ons op het volgende onderdeel van een succesvolle eerste date, de gespreksonderwerpen. Een eerste date is er om elkaar beter te leren kennen. Door de spanning kan de date nog wel is stil vallen. Dit wil je ten alle tijden voorkomen. Geen zorgen, hieronder staan tien vragen die ervoor zorgen dat het gesprek interessant blijft en je elkaar op een leuke manier leert kennen. Bekijk alle vragen hier. 

 1. Als je jezelf zou moeten beschrijven in 3 woorden, wat zouden die woorden zijn?

 2. Stel, er wordt een feestdag naar je vernoemd, wat zou daarvoor de reden zijn?

 3. Wie zou de hoofdrol spelen in een film over jouw leven?

 4. Als je terug kon in de tijd, in welk tijdperk zou je dan willen leven?

 5. Wat is de beste verjaardag die je hebt meegemaakt en waarom?

 6. Wat is je go-to karaoke lied?

 7. Wat is je grootste miskoop, en waarom was het zo erg?

 8. Welke film kun je van voor tot eind meepraten?

 9. Welke baan zou je nooit kunnen doen?

 10. Hoe zou je je gevoel voor humor omschrijven?

tips over een perfecte eerste date

8. Moet de man wel of niet betalen?

De date zit er op en het moment van de rekening betalen is aangebroken. Dit blijft een lastige situatie. Moet de man betalen de eerste date betalen? Of is het splitten van de rekening de beste optie? Volgens de ouderwetse manier is het zo dat de man de hele rekening betaalt. Hier zijn wij het in de meeste gevallen mee eens. Vrouwen vinden het vaak galant als de man betaalt. Het geeft hen bevestiging dat de date leuk en voor herhaling vatbaar is. Tegenwoordig is dat nog steeds zo. Vrouwen houden er nou eenmaal van om in de watten gelegd te worden. Wanneer een man de date betaalt laat dit zien dat hij haar kan onderhouden.

Toch kan de rekening in bepaalde situaties ook gesplit worden. Als man zijnde moet je jezelf niet beledigd voelen als de vrouw aangeeft de rekening te willen splitten. Vrouwen kunnen prima voor zichzelf zorgen en dit willen ze ook graag laten blijken. Een andere reden om te splitten is wanneer blijkt dat er geen tweede date aan zit te komen. De vrouw voelt zich dan vaak schuldig als de man de gehele rekening moet betalen. Uiteindelijk is de beste optie om als man te betalen tijdens de eerste date.

9. Zoenen op de eerste date, kan dat?

Afgerekend en wel staan jullie op het punt om beide naar huis te gaan. Hoe neem je dan afscheid? Is het oké om tijdens de eerste date te zoenen? Het antwoord op deze vragen is per situatie anders. Wanneer je merkt dat het van beide kanten goed zit en je er allebei zeker van bent dat zoenen geen probleem is, dan is zoenen een go. Je merkt dan dat er geflirt wordt en er een aantrekkingskracht is tussen beide. Dan is het geen probleem om met elkaar te zoenen.

Het blijft verstandiger om met het zoenen te wachten op de eerste date. Een situatie om niet met elkaar te zoenen is wanneer je merkt dat je date niet bij je past. Het kan zijn dat je geen goede connectie ervaart of het voelt gewoon niet goed. Dan is het niet verstandig om de ander valse hoop te geven en te gaan zoenen. Het kan ook voorkomen dat je date meer voelt als vriendschap. Stel de zoen dan uit en wacht totdat die seksuele aantrekkingskracht komt. Het is nooit erg om de eerste zoen even uit te stellen, totdat je zeker weet dat jullie er beiden klaar voor zijn. Onze tip is dus om afscheid te nemen met een kus of knuffel.

uiteten op een eerste date

10. Is seks op de eerste date een goed idee?

Hierboven wordt al besproken dat zoenen op een eerste date niet altijd even slim is. Laat staan het hebben van seks op de eerste date. Dit komt vaak doordat je dan wat goedkoop over komt bij de ander. Een vrouw kan het verwarrend vinden als jullie gelijk seks hebben tijdens de eerste date. Het kan over komen dat je alleen op date bent met haar om even tussen de lakens te springen. Een vrouw houdt er van als je haar leert kennen voor haar persoonlijkheid, niet alleen voor haar lichaam. Seks op de eerste date raden wij dus ten zeerste af.

Hebben jullie beide geen moeite met het hebben van seks op de eerste date en is dit goed besproken, dan is het natuurlijk geen probleem. Het is dan wel echt belangrijk om hier beide hetzelfde over te denken. Anders krijgt één van beide misschien andere verwachtingen die de ander helemaal niet waar kan maken. Om jezelf deze situatie te besparen, raden wij aan om het hebben van seks nog even uit te stellen.

11. Hoelang wachten met appen of bellen na de eerste date?

De eerste date zit er op. Jullie vonden het beide zo leuk dat een tweede date er wel aan zit te komen, maar hoe lang moet je hiermee wachten? Voor elke situatie is het plannen van een tweede date anders. De eerste date kan een totale flop zijn geweest, dan hoeft er helemaal geen tweede date te komen. Als dit niet het geval is en je niet kan wachten tot een tweede date, is het belangrijk om te weten hoe je dit precies moet aanpakken.

Wacht niet te lang met het vragen naar een tweede date. Je kan de vraag tijdens de eerste date al stellen. Als je merkt dat de sfeer goed is en je date er voor open staat is dit helemaal niet raar. Ben je bang om afgewezen te worden? Don’t be. Als jij vindt dat de date goed verlopen is, is het niet gek om te beginnen over een tweede date. Eén van de beste momenten om een tweede date voor te stellen is na de eerste date. Jullie zijn beide thuis gekomen en hebben de date nog even goed kunnen evalueren. Door de vraag te stellen na de eerste date, voorkom je een gapend gat. Dat wil zeggen dat je elkaar niet onnodig een week niet ziet. Stel de vraag via app, of bel eventjes om gelijk een plaats en tijd af te spreken.