Waar gaat The Zone of Interest over?

In The Zone of Interest, met hoofdrollen voor onder meer Sandra Hüller (Hedwig Höss) en Christian Friedel (Rudolf Höss) wordt een blik geworpen op het gezin van Auschwitz-commandant Rudolf Höss, die vlak naast het kamp een droomleven probeert op te bouwen.

De kijker wordt meegenomen naar het hart van Auschwitz tijdens de holocaust. Een naziofficier raakt verstrikt in een verboden liefde met de vrouw van het kampcommando, terwijl commandant Rudolf Höss, zijn vrouw Hedwig en hun kinderen ernaast een schijnbaar perfect leven leiden. Hun ‘droomleven’ wordt echter bedreigd door een mogelijke overplaatsing, maar Hedwig is vastbesloten om niet te verhuizen. Ondertussen probeert een Pools gezin moedig Joden in het kamp te helpen, te midden van alle gruwelen rondom de vernietiging van de Joden.

Regisseur Jonathan Glazer aan het roer

The Zone of Interest is het werk van de Britse regisseur Jonathan Glazer. Je kunt hem onder meer kennen van films als Under the Skin en Birth. Hij had, naast Christian Friedel en Sandra Hüller, de beschikking over onder andere Daniel Holzberg, Ralph Herforth en Sascha Maaz. De film is volledig in Polen en Duitsland opgenomen door de bekroonde cameraman Lukasz Zal.

 

Lovende reacties

The Zone of Interest is vanaf 1 februari 2024 te zien is in de Nederlandse bioscopen. Maar de film was eerder dit jaar al wel te zien op verschillende Filmfestivals in Europa. Waaronder op Cannes, Telluride, Toronto en Zurich, waar de titel ontzettend veel indruk maakte bij de aanwezigen. Iets wat ook terug te zien is aan de hand van de beoordelingen op IMDb. Niet alleen cijfer is met een 8.1 meer dan prima te noemen, ook de schrijvende pers is zeer positief: “Een horrorverhaal uit de Tweede Wereldoorlog, geworteld in afscheiding, vervreemding en een koude onverschilligheid die je tot in de kern doet schudden,” aldus Nick Schager van The Daily Beast. Van The Times krijgt het vijf sterren en noemt het: “A landmark movie.