Hoe kan je als man boven de 40 jaar afvallen?

Nu is het zeker waar dat afvallen boven de 40 moeilijker is dan afvallen op je 20e, maar onmogelijk is het zeker niet. Wij vertellen je waar je op moet letten als je dat gewicht er af wil trainen.

Voeding is belangrijk als je wil afvallen

Misschien wel het aller belangrijkste is je voeding. Ga geen streng dieet volgen waar je je toch niet aan kunt houden, want dan gaat het afvallen je niet lukken (en zodra je weer normaal gaat eten, vliegen de kilo’s er weer aan). Het is wel belangrijk om deze tips te volgen, zodat het proces sneller verloopt.

afvallen volwassen mannen

1. Vermijd snelle koolhydraten

Het gaat even wennen zijn, want je lunch bestaat hoogstwaarschijnlijk al jaren uit boterhammen met kaas. En ’s avonds als je thuis komt eet je vast het liefst een bord met pasta of rijst. Toch ga je iets aan die eetgewoonten moeten veranderen.

De truc hier is om het liefst zo koolhydraatarm mogelijk te eten, en dus je broodmaaltijd tussen de middag te vervangen door een goed gevulde salade met bijvoorbeeld gerookte zalm, kip, peulvruchten, noten, zaden of pitten. Op die manier is je eten veel voedzamer. Op den duur ga je deze maaltijden steeds meer waarderen. Ja, je collega’s zullen je misschien een week lang raar aankijken, maar na die week heeft niemand het er meer over. Zeker niet wanneer ze zien dat je er steeds beter uit gaat zien en vol energie op je werk rond loopt.

Eet in de avond het liefst vlees, vis of ei met een hele berg groenten. Maak het lekker op smaak met kruiden en je hebt een heerlijke maaltijd.

2. Vermijd alcohol

Helaas is het zo: wie van zijn buikvet af wil, moet biertjes en wijntjes laten staan. Dit zijn de echte dikmakers namelijk. Natuurlijk hoef je niet helemaal met alle alcoholische drankjes te stoppen. Probeer gewoon een keer te kijken wat er gebeurt als je je alcoholgebruik bijvoorbeeld tot 1 avond per week beperkt en dan maximaal twee drankjes drinkt. Kijk hoe je je erbij voelt en of het voor jou werkt. Zo niet, dan kun je altijd nog overwegen er helemaal mee te stoppen.

3. Eet onbewerkt

Het is gemakkelijk en lekker om regelmatig een snack mee te nemen uit de snoepautomaat op het werk of bij het tankstation. Toch raden wij aan: leer die gewoonte zo snel mogelijk af. Bewerkte producten bevatten veel suikers, transvetten en ongezonde e-nummers die eigenlijk alleen maar schade aanrichten aan je lichaam.

afvallen buikvet

Probeer je voedsel zo min mogelijk uit pakjes, bakjes en zakjes te halen en zorg ervoor dat je altijd een gezonde onbewerkte snack bij de hand hebt. Dit kan zijn: een stuk fruit, een zakje noten, zaden of pitten of haal een lekkere porties vis bij de visboer. Je zal merken dat je je er een stuk beter bij voelt.

Met deze tips kan jij jouw stofwisseling stimuleren

Wanneer je wil afvallen is het een goed idee om je stofwisseling te stimuleren. Als je gemiddelde week eigenlijk alleen bestaat uit de hele dag op kantoor zitten en thuis bankhangen, zal je stofwisseling er niet top aan toe zijn. Daarom is het belangrijk om wat meer te gaan bewegen, zodat de stofwisseling op gang komt. Dat kan op een paar manieren, die je ook nog eens kunt combineren.

1. Cardiotraining

Cardio is een vorm van sport met een hoge intensiteit. Denk hierbij aan hardlopen, zwemmen, fietsen en roeien. Maar ook thuis kun je prima cardio doen! Als je naast cardio geen krachttraining doet, ga dan voor drie tot vijf sessies per week, van ieder 45-60 minuten. Doe je ook aan krachttraining, dan zijn twee tot drie sessies voldoende. Heb je lang niet gesport, begin dan rustig en kies een intensiteit die past bij je huidige conditie. Doe verder altijd een warming up en cooling down, en drink voldoende water.

Opa afvallen

2. Krachttraining

Regelmatige krachttraining is een van de beste manieren om te trainen als het gaat om het opbouwen van spiermassa en het tonen van je lichaam. Bij deze vorm van trainen gebruikt je lichaam namelijk opgeslagen vetreserves als energie. Voor beginnende sporters zijn twee of drie sessie van 45-60 minuten al genoeg om overtollig vet te verbranden. Combineer verschillende oefeningen, zoals lunges, squats, opdrukken en planken. Ook krachttraining kun je thuis doen.

3. Intervaltraining

Intervaltraining is een intensieve manier van trainen, waarbij je 20 of 30 seconden 110% geeft en daarna 20-30 seconden rust pakt. Kies hiervoor intensieve oefeningen, zoals sprinten of touwtje springen en herhaal de combinatie van intensief bewegen en rusten zo’n tien tot vijftien keer. Twee tot drie sessies per week zijn genoeg om vet te verbranden.

Belangrijk is om uit te proberen wat voor jou het beste werkt, maar ook je rust te pakken als je merkt dat het even te veel wordt voor je lichaam. Afvallen boven de 40 hoeft, met deze tips, geen onmogelijke klus te zijn.