Wat is H.I.I.T?

Even kort het geheugen opfrissen. H.I.I.T staat voor High Intensity Interval Training. Het is een cardio vorm waarbij je korte momenten waarin je heel veel inspanning levert afwisselt met momenten rust. En dit blijkt dus heel effectief te zijn. Maar waarom?

Opbouwen van spieren

Het probleem bij gewone cardio is dat het weinig doet voor je spieren. De sleutel tot het behoud van je spierweefsel is het stimuleren ervan en voor de juiste stimulatie is het belangrijk dat je ze regelmatig intensief gebruikt. Dit intensieve gebruik is het proces van een geleidelijk grotere spiermassa.

Langer is niet altijd beter

En helemaal niet wanneer het op trainen aankomt. Vaak denken we dat wanneer een bepaald soort training ons helpt vet te verliezen of spieren te kweken, we deze training keer op keer moeten doen. En dit is niet het enige mysterie waardoor je geen resultaat behaalt. Hoe vaker je een bepaalde training doet, des te meer gewend je lichaam eraan went en des te minder vet je dus verliest. Hier komen de intensieve trainingen om de hoek kijken. Des te meer we variëren in deze trainingen, des te harder onze lichamen moeten werken en des te meer vet we verliezen en spieren we opbouwen. Dit is ook waarom H.I.I.T beter werkt dan gewone cardio. De korte momenten van intensieve activiteiten, gevolgd door langere periodes van rust, dwingen je lichaam om de energie te gebruiken dat stimuleert om meer vet te verbranden.

H.I.I.T-kettlebell-manman

Zo bouw je een H.I.I.T routine op

Net zoals in gezond eten moet je bij je H.I.I.T trainingen een routine creëren, omdat het anders niet gaat werken. Zorg dat het een deel is van je levensstijl. Gooi bijvoorbeeld je routine om met deze High Intensity Interval Training van ons online platform Freshhh. Er zijn drie belangrijke factoren binnen een H.I.I.T work-out: intensiviteit, duur van de intervallen en het herstel van je spieren. Intensiviteit is belangrijker dan de duur van je trainingen, omdat de intensiviteit bepaald hoeveel energie we verbruiken en waar het vandaan komt. Omdat je bijna je maximale inspanning gebruikt tijdens de H.I.I.T work-outs, kun je deze oefeningen dus ook maar voor een bepaalde tijd volhouden. Je kunt ze overal uitvoeren, en van een paar seconden tot twee minuten. Wanneer je het langer dan twee minuten kunt volhouden, heb je je niet genoeg ingespannen.

Het andere deel van je H.I.I.T work-outs zijn de rustmomenten. Deze kan bestaan uit complete rust of lage inspanning. Begin bijvoorbeeld met een inspanning van 60 seconden, waarna je vervolgens rust neemt van 2 minuten. Naarmate je je conditie hebt opgebouwd kun je de rustmomenten afbouwen naar 60 seconden.

H.I.I.T in combinatie met krachttraining

H.I.I.T en krachttraining zijn allebei goede manieren om vet te verliezen en het opbouwen van spieren. De combinatie van deze twee trainingen zal je kracht opbouwen, je conditie verhogen en je vet sneller verbranden.

H.I.I.T kent geen excuus, het kan overal worden uitgevoerd. Het enige dat je in principe nodig hebt is je handdoek en een flesje water. Je kan er ook voor kiezen om het wat uitdagender te maken door het gebruik van een kettlebell of een ander gewicht toe te voegen aan je work-out.