Krachttraining voor beginners

Je ziet de dumbbells, machines en bankjes in de sportschool. Maar wat is krachttraining nou precies? Het is eigenlijk heel simpel. Krachttraining is het trainen van je lichaam door middel van externe gewichten zoals dumbbells, barbells of kettlebells. Zodra je oefeningen uitvoert met de extra gewichten, moet je lichaam zich gaan aanpassen aan de kracht die wordt geleverd door jouw bewegingen. En zo bouw je spiermassa en kracht op.

Hoe jij als beginner kunt beginnen met krachttraining MAN MAN
Instagram camspeck

Hoe snel bouw ik spiermassa op met krachttraining?

Veel mannen komen in de sportschool om even snel fit te worden voor de zomer. Verwacht zeker niet dat je binnen 1 maand eruit ziet als Superman. Het opbouwen van spiermassa hangt van meerdere factoren af en kost simpelweg tijd. In het begin zal je relatief eenvoudig spiermassa opbouwen, maar naarmate je langer bezig bent heeft je lichaam nieuwe trainingsprikkels nodig voor meer spiergroei.

Kan ik vetverbranden met krachttraining?

Je kan zeker vetverbranden met krachttraining. Wist je dat krachttraining zelfs effectiever kan zijn dan hardlopen als het aankomt op vetverbranding? Dit komt omdat je zware oefeningen uitvoert met krachttraining, waarbij je je hele lichaam nodig hebt inclusief extra gewicht. Dit worden ook wel compound oefeningen genoemd. Ook kan je krachttraining uitvoeren met een hoge inspanning waardoor je vetverbranding nog meer gestimuleerd wordt.

Hoe jij als beginner kunt beginnen met krachttraining MAN MAN
Instagram bradleysimmonds

Welke oefeningen moet ik uitvoeren?

De oefeningen goed uitvoeren is één ding, maar welke oefeningen je per spiergroep moet uitvoeren is een tweede. Er is een zeer brede keuze in oefeningen die je kunt uitvoeren per spiergroep. Wij hebben hier de beste oefeningen geselecteerd voor de legday workout, een gespierde rug, de chestday, schouders, biceps, triceps en de buikspieren.

Nu heb je geen éxcuses meer om niet naar de sportschool te gaan.

Hoeveel herhalingen moet ik uitvoeren?

Herhalingen spelen ook een belangrijke rol bij het bepalen van jouw fitness doel. We hebben het dan over hoe vaak jij een oefening uit kunt voeren met een bepaald gewicht. De herhalingen voor optimale spiergroei zit tussen de 8 en 12 per oefening. Zodra je als doel hebt om vet te verbranden kan je de herhalingen wat hoger zetten om de intensiteit te verhogen.

Hoe zit het met voeding?

Als laatst is jouw voeding enorm belangrijk. Dit bepaalt namelijk of jij voldoende voedingsstoffen binnen krijgt om je spiergroei te bevorden. Bij spiergroei zal je dus iets meer willen eten dan dat je eigenlijk nodig hebt met voldoende eiwitten. Bij vetverbranding wil je juist iets minder eten dan je nodig hebt. De beste manier om dit te doen is om te analyseren wat je naar binnen werkt. Met deze populaire diëten kan jij je doelen makkelijker behalen.

Hoe jij als beginner kunt beginnen met krachttraining MAN MAN
Instagram bradleysimmonds

Beginnen met krachttraining

Klaar met het bingewatchen van de Netflix series, klaar met het lui zijn, je bent er nu écht klaar voor om te beginnen met krachttraining. Begin met het stellen van een doel. Wat wil je precies bereiken in een tijdsperiode van bijvoorbeeld 12 weken? Aan de hand van dit doel en de bovenstaande informatie kan jij beginnen.