Wat is eigenlijk een trainingsplateau?

Als je als beginner gaat trainen komt je lichaam in een totaal nieuwe wereld. Door het trainen ontstaan trainingsprikkels in je lichaam, waardoor de spieren relatief snel groeien in het begin. Nadat je wat langer in het trainingscircuit zit raakt je lichaam steeds meer gewend aan het trainen. Waar het op een gegeven moment geen nieuwe trainingprikkels meer krijgt. Hierdoor wordt de spiergroei vetraagd. Maar als je je training en voeding optimaliseert met deze tips, zal je door je trainingsplateau heen breken.

Hoe je door een trainingsplateau heen kan trainen voor spiermassa MAN MAN

Let op je trainingstechniek

Dit is een punt waarbij mannen aanzienlijk veel spiermassa laten liggen. De trainingstechniek is de basis voor optimale spiermassa. Je ego even opzij zetten voor wat lichter gewicht, zodat je elk oefening met de juiste techniek kunt uitvoeren. Dit kan al veel nieuwe trainingsprikkels geven aan het lichaan. Het is de bedoeling dat je de oefening rustig uitvoert en volledige contractie en focus behoudt op de bepaalde spiergroep. Dit zorgt in combinatie met de mind-muscle connection voor een nieuw trainingsniveau.

Neem een trainingsmaatje

Een gouden tip is om een trainingsmaatje te nemen waardoor je elkaar kunt challengen. Met name elkaar uitdagen in gewicht, nieuwe oefeningen delen en vooral een stukje motivatie om elkaar naar een hoger niveau van trainen te brengen. Heb jij al een trainingsmaatje? Dan is dat top. Probeer ook eens om een andere maatje te vragen of diegene te vragen met meer kennis.

Hoe je door een trainingsplateau heen kan trainen voor spiermassa MAN MAN
Instagram devonlevesque

Analyseer je trainingsschema

De meeste mannen die al 12 weken of langer aan een trainingsschema zitten krijgen geen nieuwe trainingsprikkels meer. Probeer dan nieuwe oefeningen toe te voegen, je herhalingen te verlagen met zwaardere gewichten of juist het tegenovergestelde. Verschillende trainingmethodes die je kunt uitbreiden met negatief trainen, supersets en dropsets. Zie je hoe breed je kunt gaan met het trainen? Pas één van deze methodes toe en je zult merken dat je krachtiger wordt. 

Neem je wel voldoende rust?

Voldoende slaap is essentieel in het bevorderen van spiergroei en kan je helpen om door het trainingsplateau heen te breken. Daar in tegen is rust houden extreem belangrijk van het herstellen van de spieren. Als je niet voldoende rust houdt kan je overgetraind raken waardoor je spieren juist niet meer groeien. Ook tussen de setjes door kan je je rust verlengen of juist verkorten als je merkt dat je dat kunt.

Hoe je door een trainingsplateau heen kan trainen voor spiermassa MAN MAN
Instagram devonlevesque

Kijk eens naar je voedingsschema

Wellicht is het een idee om te kijken naar je voedingsschema voor spiergroei. Bij spiergroei is het belangrijk dat je een overschot aan calorieën creëert zodat je spiermassa kunt opbouwen. Dit is verschillend bij elk persoon. Kijk dus of je meer kan eten dan dat je nu doet.

Dit zijn ook simpele manieren om je uithoudingsvermorgen te verbeteren, waardoor je ook door je plateau kan schieten. Supplementen kunnen je trainingsplateau ook doorbreken. Welke tip het beste voor jou werkt? Analyseer en probeer het eens.