Ben ik klaar om vader te worden?

Vader worden brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Je moet op zo veel gebieden stabiel zijn, zodat je die stabiliteit over kan brengen aan jouw gezin. Dit is op financieel gebied maar ook op mentaal gebied. Als jij er zelf nog helemaal niet klaar voor bent in je hoofd, dan gaat het niet werken.

Om jullie een beetje te helpen, hebben wij 10 signalen opgesteld die aangeven dat jij er klaar voor bent om vader te worden.

1. Om vader te worden moet je al veel gezien hebben

Het is niet voor niks dat kinderen naar hun ouders gaan voor advies. Als vader heb jij al veel meegemaakt en kan je dat delen met je kind. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld veel werkervaring, de wereld gezien of een eerste auto gekocht. Het is niet zo dat je perse deze dingen gedaan moet hebben, maar het gaat erom dat je dingen hebt gezien en gedaan. Levenservaring.

2. Je hebt veel geduld

Geduld is een schone zaak. Dit is ook erg nodig als je een kind hebt. Als jullie twee kinderen snel achter elkaar krijgen, dan wordt je geduld al helemaal getest. Hou het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen in je achterhoofd om de stress wat te beperken.

vader worden

3. Iemand verzorgen vind jij niet erg

Vind jij het niet erg om jouw vriendin, moeder, nichtje of neefje te verzorgen? Dan is dat een goed teken. Met je eigen kind moet je dat namelijk voor een hele lange tijd doen. Als je dat geen probleem vindt, dan is dat een goede stap richting vader worden. Vergeet alleen niet jezelf te verzorgen als je vader wordt. Papa worden en dik worden gaan hand in hand.

4. Een huisdier nemen

Ze zeggen toch vaak dat een puppy de eerste stap is naar kinderen? Want een puppy is eigenlijk een kind maar dan op vier voeten. Mocht je overwegen om je eerst kind in hondenvorm te nemen met je vriendin of vrouw, dan is het een goed teken dat jij voor iets wilt zorgen en verantwoordelijk ervoor wilt nemen. Als besluit om huisvader te worden, dan is honden uitlaten ook een goede bijverdienste als huisvader.

5. Verantwoordelijk gedrag

Naast het nemen van een huisdier, vallen hier ook een aantal andere dingen onder. Ben je niet meer van twee keer per week je kop eraf zuipen en gedraag je verantwoordelijk opeens? Dat is minder voor je feestende vrienden maar wel een goed teken om vader te worden. Verantwoordelijkheid is een groot onderdeel van vaderschap. Hier horen ook dingen bij zoals het huis netjes houden en naar de tandarts gaan. Echt volwassen worden, maar nooit helemaal hoor.

6. Denken aan de toekomst hoort bij vader worden

Denk je vaak aan jouw toekomstige kinderen? Denk je dat jouw partner een goede moeder zal zijn? Het is goed dat je al kan inbeelden hoe het allemaal kan gaan lopen. Over dingen nadenken en een beeld erbij hebben betekent dat je er mee bezig bent. Je bent er klaar voor om er mee bezig te zijn en vader worden zit daar niet ver vandaan.

7. “Als” wordt “wanneer”

Jij en je vriendin hebben het over kinderen en je spreekt meer in de wanneer-vorm dan de als-vorm. Nou mannen, dan ben je onbewust er al vanuit aan het gaan dat je kinderen krijgt. De vraag is niet meer óf het gebeurt maar wanneer het gebeurt.

klaar om vader te worden

8. Je vindt het leuk om met kinderen te spelen

Op de familiefeestjes vind jij het ontzettend lachen om met de kids te rotzooien. Oké, een kindervriend die kan dat altijd al hebben. Maar als je zo rond de leeftijd bent van kinderen krijgen en je hebt dat nooit echt heel sterk gehad hiervoor, dan is het wel een goed signaal. Spelen met kinderen is leuk, maar vergeet niet deze skills die je moet hebben als volwassen papa.

9. Nieuwsgierigheid naar het vader worden

Met je vrienden in de mancave klagen over thuis, praten over vrouwen en sport. Heerlijk. Als je voelt dat de nieuwsgierigheid het van je overneemt en je steeds vaker naar het vaderschap vraagt bij je vrienden die al vader zijn, dan kan dat wel eens een signaal zijn dat je toch heel graag vader wilt worden. Snel, terug naar een ander onderwerp.

10. Grote aankopen afspiegelen op drie personen

Jij en je vriendin willen verhuizen uit jullie kleinere woning en zijn toe aan meer ruimte. Kijk je bij je nieuwe huis ook naar een derde kamer, veilige omgeving en een basisschool in de buurt? Dan kan je wel zeggen dat je klaar bent vader te worden en rekening te houden met een heel gezin. Als je zelfs bereid bent om een familiewagen te kopen, dan gaat het wel heel ver. Een Audi RS6 heeft ook 5 deuren.