Ben ik emotioneel volwassen?

Wanneer je je emoties op zo’n manier onder controle hebt dat we kunnen spreken van emotionele volwassenheid, betekent dat dat je van een irritante puber naar een volwassen en verantwoordelijke man bent geëvolueerd. Dit zijn tien tekenen dat ook jij emotioneel volwassen bent geworden.

 

1. Je weet dat anderen niet zomaar jouw gedachten kunnen lezen

Je gaat er niet vanuit dat iedereen je zomaar begrijpt. Jouw vrienden, geliefde en familieleden hebben geen gedachten-lezende krachten, en dat besef je. Je zult dus zelf je emoties van vreugde tot verdriet moeten delen met je naasten. In plaats van mensen de schuld te geven dat ze je niet begrijpen, spreek je je gevoelens zo goed mogelijk uit. Je zegt wat je echt wilt, vertelt mensen hoe je je echt voelt en doe je best om tijdens het proces kalm en duidelijk te zijn. 

veiligheid relatie

2. Je denkt na over je eigen interpretaties

Stel: iemand heeft (opbouwende) kritiek op je manier van werken. Je kunt die kritiek op twee manieren oppakken: boos reageren en star op jouw manier doorgaan. Of je bekijkt het van een andere kant en gaat nadenken over of de ander wel eens gelijk zou kunnen hebben. Ook word je niet boos op deze persoon, maar je realiseert je dat de kritiek goed bedoeld is (ook al voelt dat misschien niet meteen zo). Die tweede manier van reageren is een teken dat je emotioneel volwassen bent. Je hoeft het heus niet altijd eens te zijn met de kritiek, maar evalueert het grondig omdat je weet dat het je werkhouding alleen maar kan verbeteren.

3. Je realiseert je dat je fout zit

Een emotioneel volwassen man kan zijn fouten realiseren en hiervan leren. Hij zegt sorry wanneer dat gepast is en gaat daarna verder met zijn leven met nieuwe inzichten. Ook als je dingen zegt als: “Ik weet niet zeker of ik gelijk heb” of “Sorry, ik ben geen fijn persoon als ik niet goed heb geslapen” tonen zelfkennis van je eigen gebreken. Je weet dat je niet perfect bent en kunt dit ook met anderen delen, zodat zij er niet de dupe van worden.

4. Je snapt: een compromis sluiten is winnen, niet verliezen

Het samen eens worden over een lastige kwestie door beide wat water bij de wijn te doen, voelt niet als ‘onder de duim zitten’. Dat is een kinderachtige gedachte. Een emotioneel volwassen man weet dat een compromis sluiten het begin gaat zijn van een fijnere aanpak voor beide partijen. Hij zal zich aan zijn deel van de afspraak houden, maar het ook eerlijk communiceren als het voor hem niet lekker loopt.

friends with benefits

5. Je weet dat je niet altijd sterk hoeft te zijn

Die stoïcijnse opa van je? Die had ook gewoon gevoelens. Je hebt je vader misschien nog nooit zien huilen, maar ook hij is (wellicht) zacht van binnen. Wij mannen kunnen nou eenmaal niet altijd de held uithangen en altijd ‘sterk’ zijn, en dat accepteer je. Je realiseert je ook dat het uiten van emoties een positieve eigenschap is en dat het uiten van je emoties je juist sterk maakt.

6. Je deelt je zorgen en luistert ook naar andermans zorgen

In plaats van altijd alles maar alleen proberen op te lossen (en op te kroppen), laat je je kwetsbare kant zien aan de mensen die je vertrouwt. Je vertrouwt hen met je zorgen, problemen en gedachten en luistert op jouw beurt ook naar hun zorgen en problemen. Op deze manier kun je elkaar helpen en zul je het probleem vol goede moed kunnen oplossen.

7. Je weet: de wereld is niet zwart/wit

Je ziet mensen niet direct als goed of fout. Iedereen maakt fouten, heeft zijn eigen problemen om mee te dealen en een andere voorgeschiedenis. Als iemand een fout maakt, kun je het ze vergeven. Je koestert geen wrok, maar toont medeleven en geeft ze het voordeel van de twijfel. Het zal jouw leven ook een stuk makkelijker maken, omdat je je boze gevoelens los zal kunnen laten.

relatie

8. Je accepteert jezelf hoe je bent

Of het nou gaat om innerlijk of uiterlijk: we hebben allemaal wel iets waar we onzeker over zijn. Emotioneel volwassen mannen kunnen echter naar zichzelf kijken en zeggen: “Ik ben niet perfect, en dat is prima.” Jezelf accepteren hoe je bent en niet constant proberen te overcompenseren, maakt je een stuk gelukkiger in het leven. Het is ook een teken dat je niet te veel bezig bent met de oppervlakkige en onbelangrijke dingen in het leven.

9. Je waardeert de imperfecties van mensen als onderdeel van een groter belang

Als je stopt met zoeken naar perfectie, zal je juist perfectie vinden in de ‘minder perfecte’ dingen. Echte absolute perfectie bestaat namelijk niet, iedereen heeft zo zijn of haar mankementen. Echter is dat juist hetgeen wat diegene mooi kan maken.

Bekijk het eens van de andere kant. Je kan het vervelend vinden dat je partner zo koppig is, of je kan haar standvastigheid bewonderen en waarderen dat ze zo goed weet wat ze wil.

Bepaalde red flags zijn natuurlijk een ander verhaal, maar over het algemeen kun je als emotioneel volwassen man over imperfecties heen kijken en ze misschien zelfs als een positieve eigenschap gaan zien.

10. Je viert het kleine in het leven

Jetski’s, een boot vol modellen en drank in overvloed? Dream on. Dat is misschien leuk voor een keertje, maar van die levensstijl wordt niemand écht gelukkig. Jij waardeert de ‘kleine’ dingen in het leven. Kampvuur aan zee en biertjes met vrienden en in het weekend met je pa in het stadion van je favoriete voetbalclub de winst in ontvangst nemen. Je weet wat voor goud je in handen hebt, omdat je dit leven kan leiden en zou het niet willen ruilen voor iets wat minder betekenisvol is.