1. Het vergelijken van een aankoop met je tevredenheid

Eindelijk kun je die ene droomauto aanschaffen waar je al zo lang op zit te wachten. Dat gelukkige gevoel wanneer hij eindelijk bij jou voor de deur staat is echter van korte duur. Na een tijd wordt ook dit weer normaal. Langdurige tevredenheid ontstaat door dingen te doen, niet door dingen aan te schaffen. Wil je je goed voelen over jezelf? Help dan iemand. Het helpen van iemand anders en wetend dat je een verschil hebt kunnen maken in iemand anders zijn leven, zorgt ervoor dat die tevredenheid langdurig blijft. Elke keer wanneer je hieraan terugdenkt geeft dit je een tevreden en gelukkig gevoel. Nu zeggen we niet dat je nooit die mooie auto mag aanschaffen, maar ben je ervan bewust dat deze tevredenheid niet voor altijd blijft.

Foto via

2. Je laten tegenhouden door de angst voor kritiek

Het proberen van iets nieuws, iets dat anderen niet zullen doen, is de enige manier om iets nieuws voor elkaar te krijgen. Maar het is waarschijnlijk ook een grote oorzaak waardoor anderen op een slechte manier over je zullen praten. En in het geval dat je altijd maar achter de menigte aanloopt, zal het inderdaad niet snel voorkomen dat mensen negatief over je zullen praten, simpelweg omdat je niet opvalt. Maar maakt dit je gelukkig? Zie het feit dat mensen negatief over je praten als een compliment. Jij hebt iets dat zij niet hebben en het is jouw leven. Laat je doelen dus niet varen door de angst dat je wel eens kritiek van iemand kunt krijgen.

3. Je wilt altijd de eerste zijn

Je hoeft niet altijd en overal de eerste te zijn. Soms is het juist goed om de laatste te zijn. De laatste zijn die opgeeft, de laatste die van je beste vriend zijn feest naar huis gaat of de laatste die nog steeds aan zijn principes vasthoudt. Er zal altijd iemand zijn die slimmer is, die een groter netwerk heeft of die meer geordend is dan jij, maar dat hoeft niet te betekenen dat zij ook altijd degene zijn die winnen. Wees de laatste persoon die opgeeft. Ook al slaag je uiteindelijk niet, op deze manier win je toch.

4. Je wacht op dat ene idee

De man die de paperclip heeft uitgevonden, is waarschijnlijk multimiljonair. Maar de kans dat je zo’n uitvinding bedenkt waar uiteindelijk iedereen gebruik van gaat maken, is nihil. En misschien heb je wel al een fantastisch idee ergens voor, maar dan moet je ook nog de mankracht en de kennis hebben om het te creëren. Wacht dus niet op dat ene idee, want de kans dat jij er uiteindelijk rijk van gaat worden is heel klein. En bovendien zijn we ook liever gelukkig dan rijk. 

5. Je CV zien als een doel

Je CV is een samenvatting van je leven op professioneel vlak tot nu toe en het is het eerste dat een werkgever van je te zien krijgt. Maar onderneem geen dingen met enkel de reden dat het goed staat op je CV. Je doet iets voor jezelf, om er ervaringen mee op te doen en herinneringen aan te bewaren die je later misschien weer verder kunnen helpen. Je CV reflecteert de reis naar waar je nu staat, maak dus keuzes waar jij gelukkig van wordt en niet omdat het goed staat op je CV.

6. Denken dat je niet gelukkig bent

Sluit je ogen en stel je voor dat alles wat je dierbaar is, weg zou zijn. Je familie, je partner, je werk of je hond. Alles. Realiseer je vervolgens wat je hebt en hoe gelukkig je je eigenlijk mag prijzen dat al deze personen of dingen in jouw leven zijn.

Soms hoeft er niet veel nodig te zijn om je gelukkiger te voelen. Kleine aanpassingen in je leven kunnen er al voor zorgen dat jij je gelukkiger voelt.