De meeste tijd die we wakker zijn besteden we aan ons werk. Wanneer je een baan hebt die je niet gelukkig maakt is dit dus, zacht uitgedrukt, best vervelend. Met deze dagelijkse kleine veranderingen, zorg jij ervoor dat je gelukkiger wordt.

1. Blijf groeien

Zoals wordt gezegd, groei is het enige bewijs van geluk. Dit mag je dus niet zomaar voorbij laten gaan. Iedere dag kun je ervoor kiezen om door te gaan in je groei, of een stap achteruit te doen en te blijven hangen in de veilige omgeving.

Growth is the only evidence of happiness

2. Houd feedback luchtig

Het krijgen van feedback gaat in ons hoofd vaak gepaard met kritiek en negativiteit. Maar zo moet je het niet zien. Feedback is nodig om jezelf te kunnen verbeteren en te blijven groeien. Weeg dus niet te zwaar aan dat moment dat jij feedback krijgt, je kunt er alleen maar positieve dingen uithalen.

3. Maak van ‘plezier’ een standaard deel van je dag

Ook al is je werk heel serieus, vergeet niet dat plezier in je werk hebben misschien wel het belangrijkste is. Wanneer je geen plezier meer hebt in je werk of niets hebt om naar uit te kijken, zul je ook niet het maximale uit jezelf kunnen halen en minder voldoening uit je werk halen. Schaf bijvoorbeeld een game aan voor op je werk. Reserveer 15 minuten van je dag om dit met je collega’s te spelen. Hierdoor heb je iets om naar uit te kijken en zorg je ervoor dat je hoofd even met andere zaken bezig is. Zelfs deze 15 minuten kunnen al genoeg zijn om een groot verschil te maken.

4. Deel je ideeën

Je hebt honderden ideeën in je hoofd, maar als ze in je hoofd blijven heb je er niets aan. Brainstormen is goed, maar het delen van ideeën zorgt voor een betere productiviteit en zal je gemotiveerder maken. De gelukkigste en meest effectieve ondernemers zijn onderdeel van een team.

5. Ga zorgzaam met je vrienden om

Welke vrienden zijn echt blij voor je wanneer je iets hebt bereikt en welke vrienden staan altijd voor je klaar wanneer er iets tegenzit? Deze vrienden verdienen jou tijd en zij zijn ook degene die bijdragen aan jouw geluk. Heb je het druk? Check dan dit artikel over hoe je vriendschappen onderhoudt in tijden van drukte.

gelukkiger-vrienden-manman

6. Krijg je doel duidelijk in beeld

Wanneer je je doel duidelijk voor ogen hebt, zal het makkelijker zijn om hier naartoe te werken. In plaats van de gedachte dat werk alleen is om je rekeningen mee te betalen, bedenk wat je écht wilt bereiken. Er is een verhaal over drie timmermannen. Er werd aan hen gevraagd wat ze deden voor werk. De een zei ‘ik timmer hout aan elkaar’, de tweede zei ‘ik maak een schutting’. De derde man lachte en zei ‘ik maak een huis’. Door naar je uiteindelijke doel te werken, zul je merken dat je gemotiveerder zult zijn.

7. Denk elke dag aan iets of iemand die je inspireert

Al is het maar een foto van je familie, een bepaalde Instagram met prachtige reisfoto’s, het maakt niet uit. Het hebben van een inspiratiebron waar je naar kunt kijken, die je bij je hebt, zal zorgen voor de kleine momentjes van geluk.

8. Wees behulpzaam

Geef hulp, ook al wordt het je niet gevraagd. In veel gevallen hebben de mensen die er niet om vragen het hardst hulp nodig. Help die oude vrouw even uit de bus te stappen. Ze zal je erg dankbaar zijn en dit geeft jou weer een goed gevoel. Uiteindelijk krijg je er iets voor terug.

9. Ga bewegen

Beweging zorgt er niet alleen voor dat je gezonder bent, het zorgt ook voor de aanmaak van allerlei stofjes waardoor je je gelukkiger voelt. Nu betekent het niet dat je een marathon moet lopen om gelukkiger te zijn, maar een wandeling van een kwartier per dag kan hier al aan bijdragen.

gelukkiger-bewegen-manman

10 Maak tijd voor je lunch break

Prop niet snel een boterham naar binnen, maar maak tijd voor je lunch break. Ga met je collega’s aan een tafel lunchen onder het genot van een goed gesprek of maak een wandeling door het park. Denk tijdens deze break ook totaal niet aan werk, dit is pas weer toegestaan wanneer de lunch break voorbij is.

11 Blijf leren

Zorg dat je elke dag iets nieuws leert. Van een nieuwe taal tot het leren hoe je een knoop aan je jas maakt, het maakt niet uit. Het is bewezen dat mensen die elke dag iets nieuws leren gelukkiger zijn dan mensen die blijven hangen in de dagelijkse sleur.

12 Slaap genoeg

We weten intussen dat slapen voor heel veel dingen goed is. Te weinig slaap tast ons concentratievermogen aan, kan zorgen voor gewichtstoename en het beïnvloedt je gevoel voor humor. Zorg dus dat je aan je 7 à 8 uur slaap per nacht komt.

Je baan is een grote factor in je leven en zegt dus ook veel over je geluk. Wanneer is het tijd om je baan op te zeggen of moet je toch nog even doorbijten?