Een baan opzeggen doe je niet één, twee, drie. “Vraag jezelf gewoon af of je nog gelukkig bent”, hoor je mensen vaak zeggen. Lekker makkelijk. In real life komt er veel meer bij kijken. Niet gelukkig zijn met je job, kan al afhangen van een baas die niets anders doet dan opscheppen en hierdoor jouw werk volledig over het hoofd wordt gezien. Of die reisafstand die het onmogelijk maakt om er naast je baan een sociaal leven en redelijke nachtrust aan over te houden. Bedolven onder onmogelijk haalbare deadlines (“Voor de lunch afkrijgen lukt je wel, toch?”), in gedachten ben je al tig keer opgestapt. Klaar. Nooit meer. En steek die opdracht lekker in je reet!

man man baan opzeggen

Probeer, voordat het uit de hand loopt, te bedenken wat precies de reden is dat jij wil vertrekken. Is het de inhoud van je baan of zijn het bijkomstigheden? Hoort dit bij het soort werk en zo ja, wil je hiermee leren dealen? Bedenk ook waar je het voor doet. Zo kun je een job hebben aangenomen voor het goede salaris, de creatieve uitdaging of de vertrouwde omgeving. Kijk tot slot naar het grotere plaatje: wat wil je bereiken in je carrière en draagt dit werk hieraan bij? Is dit echt wat ik zoek?

“Changing jobs or leaving a company is not a decision to be made lightly, but if your work is not aligned with your purpose, change is necessary.” – Robbie Bach, voormalig Microsoft senior executive

Bedenk je dat je deze baan niet voor niets bent aangegaan. Kort of lang, je hebt nou eenmaal hard gewerkt om te bereiken waar je je nu bevindt. Hierbij komt ook kijken dat je veel waardevolle relaties hebt opgebouwd, die je niet zomaar in de prullenbak moet gooien. Vraag jezelf regelmatig af of dat wat je nu doet het waard is om jouw einddoel te bereiken. Zo ja, schouders eronder en een manier vinden om die irritante baas niet aan te hoeven aanhoren. Zo nee, tijd voor iets nieuws!