Wat de precieze oorzaak is van dit fenomeen, is niet helemaal duidelijk. Wel zijn de wetenschappers tot twee theorieën gekomen. Dit zijn de twee, vermoedelijke, oorzaken:

Spieren vs Brein

De stuipen kunnen komen wanneer jij je in de ‘hypnagoge toestand’ bevindt. Dit is de overgangsperiode van ‘wakker zijn’ naar ‘slaap modus’. Een overgang van bewustzijn naar onbewust zijn. Wanneer je in slaap valt, maakt je lichaam minder serotonine aan. Dit is een stof die helpt om de grote spieren in je lichaam onder controle te houden. Tijdens dit proces maakt het lichaam een andere stof aan, een stof die ervoor zorgt dat de spieren gedurende de slaap in ruststand komen. Dit zorgt voor een tweestrijd van signalen, die ten koste gaat van de spieren. Jouw spieren weten niet wat ze moeten doen, rusten of wakker blijven. Dat terwijl jijzelf in slaap valt. De hypnagoge schokken zijn het gevolg van een ‘conflict’ tussen de spieren en de hersenen.

Instinct

De tweede theorie zegt dat de oorsprong minder gecompliceerd is. Zo zouden de hypnagoge schokken ontstaan als lichaamseigen beschermingsinstrument. Een instrument dat ervoor zorgde dat, wanneer onze voorouders tijdens het slapen uit een boom zouden vallen, zij wakker werden geschud. Zo kregen zij voldoende tijd om hierop te reageren en zo een pijnlijke landing te voorkomen.

Ondanks dat de oorzaak niet duidelijk is, staat wel vast dat vermoeidheid, stress, angst, oncomfortabele houding en cafeïne de kans op een dergelijke schok vergroten. Heb jij er vaak last van? Probeer dan op deze punten te letten.