Hoe kan je snel afvallen rond je middel?

Het kan bijna onmogelijk lijken om van het vet rond je middel af te komen en dat zou nog weleens kunnen liggen aan hoe je het aanpakt. Alleen sporten is namelijk niet genoeg, hiermee zal je niet afvallen. Wij hebben tien tips op een rijtje gezet om af te vallen en toch van je zwembandjes af te komen:

 

1. Cardio

Begin maar vast warm te lopen, want met cardio verbrand je de meeste calorieën. Je kunt gaan hardlopen, maar ook bijvoorbeeld HIIT-trainingen doen of gaan zwemmen. Vaker de fiets pakken helpt ook al mee, zeker als je er een stevig tempo achter zet.

2. Krachttraining

Naast de cardio blijft krachttraining belangrijk, want als je afvalt verlies je ook spiermassa. Met alleen buikspieroefeningen kom je er niet, dus het hele lichaam trainen is het best. Meer spieren betekent ook dat je in rust meer calorieën verbrandt, dus dat is twee vliegen in één klap.

3. Eet minder snelle koolhydraten

Koolhydraten zijn onze belangrijkste bron van energie, maar vooral snelle koolhydraten zijn een boosdoener. Je vindt ze in ongezond eten en drinken met veel suiker, maar ook in bijvoorbeeld wit brood en witte rijst. Producten als volkoren brood, pasta en rijst en peulvruchten bevatten meer vezels, minder koolhydraten en vullen ook meer, waardoor ze helpen bij afvallen.

4. Eet meer eiwit

Eiwitten stimuleren vetverbranding en zijn nodig voor reparatie van spieren na het sporten. Door meer eiwit te eten help je je lichaam dus om in verhouding meer spieren en minder vet te kweken. Eiwitten zitten vooral in zuivel, vlees en vis, eieren en peulvruchten.

5. Minder verzadigd vet, meer gezond vet

Verzadigde vetten zijn slecht voor je, dat weten we eigenlijk allemaal wel. Maar je kunt ook te weinig vet eten. Gezonde, onverzadigde vetten zijn nodig om hormonen als testosteron te produceren en die heb je nodig voor het afvallen en het opbouwen van spieren. Ook Omega-3 vetzuren zoals in vette vis zijn goed.

6. Vind balans in je eetpatroon

Voor het afvallen ben je misschien geneigd om veel minder te gaan eten. Maar zo’n dieet houd je vaak niet vol. Het beste is om door de dag heen kleine hoeveelheden te eten. Probeer een balans te vinden in wat je eet, hoe vaak je eet en hoe groot de porties zijn.

8. Neem een biertje minder

De term bierbuik bestaat niet voor niets, want alcohol zorgt wel degelijk voor meer vet rond je middel. Je lichaam verwerkt de snelle koolhydraten in alcohol als eerst en daardoor komt het verbranden van vet op een laag pitje te staan. Ook kan het de snelheid van je stofwisseling beïnvloeden, onder andere doordat je door alcohol slechter slaapt. Daardoor kan je lichaam terwijl je slaapt minder goed werken aan vetverbranding.

8. Doe eens rustig aan

Je zou denken dat je precies het tegenovergestelde moet doen o af te vallen, maar dat is niet helemaal waar. Door het stresshormoon cortisol maakt je lichaam meer buikvet aan en slaat het ook meer daarvan op. Van stress kom je dus aan, vooral rond je middel. Een beetje ontstressen is dus ook goed om af te vallen rond je middel. Wil je weten hoe? Lees dan onze tips tegen stress.

9. Genoeg slapen

Met een goede nachtrust kom je ook heel ver. Naast dat je meer energie hebt om te sporten, heeft slapen een positief effect op hormonen die je helpen bij het afvallen, zoals testosteron. Ook heeft onderzoek aangetoond dat je door minder slaap overdag meer honger heeft, doordat de hormonen die je hongergevoel controleren uit balans zijn.

10. Zorg dat je genoeg vitamines binnenkrijgt

Gebrek aan vitamine D kan ervoor zorgen dat je sneller aankomt. Door meer vitamine D binnen te krijgen bevorder je de vetverbranding en kom je makkelijker van het vet rond je middel af. Ook vitamine C is belangrijk, dat verlaagt je insulineniveau. Een teveel aan insuline zorgt er ook voor dat je moeilijker vet verbrandt.