Hoe herken je een vitamine tekort?

Natuurlijk heb je het hele spectrum aan vitamines nodig, maar vitamine D is toch wel een bijzonder geval. Allereerst is het niet eenvoudig voor het lichaam om dit zelf uit onze voeding te halen. Het grootste deel, zo’n 90%, komt uit het zonlicht. Op zich bijzonder want het lichaam gebruikt deze vitamine om ervoor te zorgen dat de calcium in onze voeding goed kan worden opgenomen. Als er sprake is van een tekort aan vitamine D, dan heeft dit direct effect op je lichaam. Zo zal het onderhouden van je botten een stuk lastiger worden. Vooral op oudere leeftijd kan dit ervoor zorgen dat botten eerder breken.

Een vitamine D tekort

Naast het onderhoud van de botten, is vitamine D ook betrokken bij tal van andere processen in het lichaam. Je moet hierbij denken aan het onderhoud van de spieren en het immuunsysteem. Een tekort valt daarom ook vrij snel op: je voelt je daardoor al gauw uitgeput. Het slikken van extra vitamine D kan dan helpen. Bovenstaande is echter niet het enige waar je last van krijgt, let op onderstaande symptomen die duiden op een tekort aan vitamine D.

vitamine tekort

  • Vermoeidheid
  • Lage rugpijn
  • Overgevoelig of bloedend tandvlees
  • Veranderde gemoedstoestand zoals depressies
  • Botontkalking
  • Verhoogde kans op suikerziekte (Diabetes type 2)

Wat te doen tegen een vitamine D tekort?

Uiteraard zijn bovenstaande symptomen slechts voorbeelden waar een vitamine D tekort toe kan leiden. Dat niet zeggen dat je daar altijd last van kunt krijgen. Vanzelfsprekend kun je er zelf veel aan doen om het te voorkomen. Het belangrijkste wat je kunt doen is zorgen voor voldoende zonlicht. Kortom, zorg ervoor dat je dagelijks vijf tot tien minuten buiten bent. Dat geldt overigens in hoge mate voor ouderen. Ben je ouder dan maakt je lichaam namelijk minder vitamine D aan. Maak dus regelmatig een ommetje en het vult je lichaam weer aan.

Headerfoto via Instagram Kosta Williams