Tips tegen stress

Het is makkelijker dan je denkt, maar je moet ergens beginnen. Wij zijn er voor je om een duwtje in de goede richting te geven.

1. Begin met cardio work-outs

Je zal het misschien niet willen geloven, maar ondanks de forse inspanning, is cardio juist goed om je even helemaal te kunnen ontspannen. Zo zijn fietsen en roeien perfect om je (later) beter te kunnen ontspannen. De lage impact zorgt ervoor dat de gewrichten minder zwaar worden belast. Daardoor wordt het makkelijker om de focus te behouden op intensiteit, techniek en ademhaling.

2. Warme douche

Ontspannen is niet hetzelfde als slapen. Toch is een goede nachtrust een belangrijk wapen tegen stress. Met die wetenschap in het achterhoofd zijn we er nog niet. Je zult zelf ook al eens hebben ervaren dat je niet altijd even makkelijk in slaap sukkelt. Daar is echter een prima training voor te gebruiken zodat je vanaf nu als een blok in slaap valt. Neem een warme douche en laat de warme straal zo’n vijf minuten op je nek stromen. Dit zorgt ervoor dat je zenuwstelsel perfect ontspant. In slaap vallen is dan slechts een kwestie van geduld hebben.

3. Een goede yoga-sessie

Natuurlijk kan je yoga prima gebruiken om een stuk leniger te worden, maar het is ook een prima manier om je volledig te ontspannen en de stress uit de weg te werken. Dat betekent niet dat elke oefening geschikt is, maar met een beetje goede wil luk het prima. Leg bijvoorbeeld de focus op de heupen, onderrug en schouders. Dit zijn juist de delen van het lichaam waar de meeste spanning wordt vast gehouden. Heb je meer aan specifieke oefeningen, check dan de zonnegroet, kinderhouding, brug, benen tegen de muur en lappenpop. Die namen hebben wij overigens niet zelf bedacht…

wolf douche zweten

4. Zien is geloven

Natuurlijk is zien gerelateerd aan het geloven, maar daar gaat het nu ook even niet om. Het gaat juist om het ophalen van herinneringen. Ben je gespannen dan kan het in veel gevallen helpen om even in gedachten terug te gaan naar momenten die je associeert met ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling langs het strand, in de natuur, in de bergen, in de sneeuw. Stel het je ook echt voor en je merkt dat je snel kunt ontspannen.

5. Meditatie als wondermiddel

Even voor de goede orde: mediteren is iets heel anders dan bidden. Hoewel veel mensen nog steeds denken dat beide begrippen identiek zijn, kan het zeker geen kwaad om je er even in te verdiepen. Een goede meditatieoefening zorgt voor een diepe ontspanning waardoor lichaam en geest in topvorm komen. Het kalmeert niet alleen, maar optimaliseert ook de zuurstofopname. Hierdoor vermindert de stress, nemen angstgevoelens af en word je mentaal super scherp. Ook zou het goed zijn voor jouw zelfontwikkeling. Goed om eens naar te kijken dus.

6. Cooling down is essentieel

Natuurlijk is het lekker om een paar uur per week je bezig te houden met sport, maar in veel gevallen vergeet men een belangrijk onderdeel: de cooldown. Door je lichaam de tijd te geven kun je jouw spieren perfect ontspannen en komt je geest geleidelijk tot rust. Veel tijd kost dat niet, gewoon na elke oefening even tien minuten de spieren strekken en je gaat snel merken dat het in je voordeel werkt.