Tips voor een beter zelfontwikkeling

Iedereen wil zichzelf verbeteren. Op werk, studie, sport of in een relatie. Er zijn enkele tips die jij kan gebruiken om de betere versie van jezelf te worden.

1. Ga regelmatig sporten

De eerste en voor velen de beste stap om een betere versie van jezelf te worden, is door het opbouwen van een goede conditie. Dat betekent niet een keer per week je gezicht in de sportschool laten zien, maar echt op regelmatige basis werken aan je conditie. Voel je je goed, dan zit het vaak ook goed in je bovenkamer en dat straal je ook uit. Dat je algehele gezondheid er daardoor met sprongen op vooruit gaat is vanzelfsprekend.

2. Nieuwe hobby

Afleiding is noodzakelijk om de sleur van de week te doorbreken. Heb je een drukke baan, dan dreig je al snel te verzanden in het principe van opstaan-werken-slapen. Dat houdt geen mens lang vol. Zoek daarom naar een leuke hobby waardoor je even de gewone zaken van je af kan zetten. Je zult ervan staan te kijken welk positief effect dat heeft op de lange termijn.

3. Ontdek je kwaliteiten

Misschien heb je die droombaan al, maar dat hoeft niet het eindpunt te zijn. Door jezelf nieuwe vaardigheden aan te leren ontdek je wat je kwaliteiten zijn en waarin jij je kunt onderscheiden. Dat is niet alleen goed voor je carrière, ook voor je eigenwaarde is het essentieel.

tips voor betere zelffontwikkeling

4. Mediteren

Nee, mediteren is niet saai, het zorgt er juist voor dat jij je helemaal compleet gaat voelen. Zo leer je hoe je met emoties om kunt gaan, hoe je jouw geest sterker kunt maken en wat eventueel verborgen talenten zijn. Nog meer redenen om juist aan meditatie te gaan doen is dat het gewoon gezond is. Je leert daardoor beter te slapen, vriendelijker te zijn en bovendien gaat je geheugen er met sprongen op vooruit.

5. Organiseer jezelf

Een opgeruimd huis is niet alleen visueel een stuk aantrekkelijker, het zorgt ook voor rust in je hoofd. Dat betekent dat je meer inzicht krijgt in jezelf en productiever bent. Kortom, het is de beste manier om echt met jezelf aan de slag te gaan op een effectieve manier.

6. Vermijd negatieve mensen

De stelregel is dat vrienden belangrijk zijn zolang ze echt iets aan je leven toevoegen. Is dat niet geval, bijvoorbeeld als ze een negatieve impact op je gemoedstoestand hebben, ga je dan de vraag stellen of ze een meerwaarde hebben in je leven. Je bent namelijk nooit verplicht om vrienden te blijven als het geen doel dient. Zorg dus voor positieve contacten en profiteer van de vibes die je daardoor ervaart.

7. Verlaat je comfortzone

Natuurlijk is het prettig om te weten waar je aan toe bent, maar je wereld blijft daardoor wel erg beperkt. Durf die routine dus te doorbreken en gun jezelf de kans om je horizon te verbreden. Je zult zien dat dit zorgt voor nieuwe inzichten die je zowel in je privé situaties als in je professionele leven kunt toepassen.

8. Verander je mindset

Het leven bestaat voor een heel groot deel uit het opdoen van ervaringen. Dat betekent niet dat elke ervaring top is. In veel gevallen zul je zelfs merken dat je bepaalde doelen niet kunt bereiken. Door te beseffen dat ook tegenslagen slechts een onderdeel zijn van een groeiproces kun je er juist veel meer van leren en wordt je uiteindelijk een betere versie van jezelf.

9. Doe een opleiding

Uiteraard kun je een cursus gaan volgen om je vakkennis op peil te houden, het kan zeker geen kwaad om een hele andere studie te volgen. In veel gevallen helpt het om onbekende kanten van jezelf te ontdekken en daardoor je meer ‘compleet’ te voelen. De nieuwe inzichten helpen je om meer over jezelf te weten te komen.