Bij zo’n grote beslissing in je leven, is het goed om er toch even bij stil te staan. Een goede band met je kind is alles wat elke man wilt in het leven. Een eerste kind kan wat onverwachts komen, maar dat onderdrukt de pret absoluut niet. Bij een tweede kind begint het leuke maar ook het zware gedeelte weer opnieuw en zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

Het is daarom van belang dat je gaat nadenken of je zo snel mogelijk een nieuwe kleine erbij wilt of juist even een paar jaar wilt wachten. Voor allebei de keuzes is wat te zeggen en we zullen jullie ook even vertellen wat nou het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen is. Dit is puur theoretisch en voor elk koppel is weer wat anders een ideale situatie. Vergeet dat niet.

Zo snel mogelijk je tweede kind krijgen

Als je zo snel mogelijk een tweede kind neemt, kan je eigenlijk meteen door met alles. Van hetzelfde speelgoed en het niet slapen tot de kleren hergebruiken. Je moet dan alleen wel unisex kleren kopen of weer een jongen of een meisje krijgen, want anders schat iedereen het verkeerde geslacht in bij je kind. Daarnaast heb je niet één maar twee kleine kinderen die je ’s nachts wakker houden en hun groei doormaken.

perfect leeftijdsverschil tussen kinderen

Het is prachtig dat jouw twee kids dit samen doormaken en het zal vast onbetaalbare plaatjes opleveren. Alleen moet je wel bedenken voor jezelf of je dat aankan. De zware tijd is sneller voorbij, alleen het is wel twee keer zo zwaar. Maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je zelf te oud wordt om kinderen te krijgen.

Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Een leeftijdsverschil tussen je kinderen van twee of drie jaar kan al een stuk meer rust opleveren. De leuke fases komen nu nog een keer en de zwaardere fases kan je nu één voor één tackelen. Het zorgt er wel voor dat je de zwaardere fases nóg een keer moet meemaken terwijl je er misschien net uit bent. Het enige probleem wat je nu krijgt, is dat de kids niet meer hetzelfde leuk vinden. Dit betekent dat je meer speelgoed en ander speelgoed moet kopen om ze allebei tevreden te houden. De typische broertjes en zusjes strijd barst dan los.

Wat is dan wel het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen? Dit is vier jaar. Hier is je oudste al zelfstandig genoeg en kan je hem een beetje loslaten. Daarnaast is de oudste dondersteen oud genoeg om te begrijpen dat er een baby aankomt en dat hij de grote broer is. Er zal waarschijnlijk minder een strijd zijn tussen de kids, omdat het leeftijdsverschil daar groot genoeg voor is. En het nieuwste lid van het gezin heeft nog een rolmodel naast zijn ouders. Prachtig.

twee kinderen krijgen

Je merkt al wel dat sommige dingen gegrond zijn en afkomstig zijn uit de kenmerken van de levensfase waarin je eerste kind zich bevindt én hoe dat zich samen met een nieuw monster gaat samenhangen. Dat een kind van vier meer verantwoordelijkheden voelt en zich meer als een grote broer gaat opstellen dan een tweejarige, zal vaker voorkomen. Maar of jij meteen door wil en het liefst alle twee tegelijk in de luier hebt of liever wat langer wacht, dat ligt volledig bij jou en je partner. Dat kunnen wij, onderzoeken en theorieën niet voor jullie bepalen.