De band van ouder en kind

Als vader moet je een actieve rol spelen in de zorg voor jouw kind. Van luiers verschonen en naar de hockey brengen tot spelen met de kinderen. Deze tijd is essentieel voor het creëren van een veilige band. De quality time geeft een veilig gevoel bij jouw kind.

Kinderen worden ouder en komen door verschillende ontwikkelingsstadia. Afstuderen en op zichzelf wonen, de weg naar volwassenheid. De band met de kinderen blijft relevant. Ouders worden de thuisbasis in tijden van onrust. Ook is een sterke band goed voor de geestelijke gezondheid. Maar hoe creëren we die band en wordt deze in stand gehouden gedurende hun hele leven? Hieronder volgen enkele tips.

1. Neem de emoties van je kind serieus

Het is belangrijk dat emoties van kinderen geaccepteerd en gerespecteerd worden. Zelfs als wij niet begrijpen hoe boos ze kunnen zijn om kleine dingen, is het belangrijk om hun perspectief te waarderen. De emoties van kinderen zijn net zo echt als de jouwe en de mijne. Vraag wat er is en bied een luisterend oor. Als je erover nadenkt, is het niet zo moeilijk. Hoe wil je als volwassene gerespecteerd worden? Hoe zou jij je voelen als iemand je gevoel zou negeren?

2. Stel prioriteiten met je kind

Dit is soms moeilijk als we druk zijn. Maar vergeet niet dat het bij tijdmanagement allemaal draait om prioriteit. We zullen tijd besteden aan de dingen die belangrijk voor ons zijn. Als vader is het belangrijk om tijd te maken voor je kinderen, hoe druk je ook bent. Er kunnen kleine vader zoon-activiteiten worden gedaan, zoals samen puzzelen, spelletjes spelen, tekenen, een filmpje kijken, wandelen of trampolinespringen. En doe vooral je telefoon weg. Geef je kind het gevoel dat je alleen met hem/haar bezig bent. 

3. Raak je kind aan

Aanraken is essentieel voor menselijke interactie. Het draagt bij aan de opbouw van een band. Dit kan op verschillende manieren; een high five, een klopje op de rug, een knuffel, een kus of worstelspelletjes. Bij aanraking is het van belang dat de aandacht geschonken wordt aan wat goed is voor het kind. Wat het ene kind fijn vindt, vindt het andere kind misschien vervelend, zoals kietelen. Let daarom bij aanraking op de lichaamstaal van het kind en wat ze zeggen. Als iets eruitziet alsof het hen ongemakkelijk maakt, doe het dan niet. Het is noodzakelijk om kinderen te helpen bij het vaststellen van gezonde fysieke grenzen met betrekking tot hun lichaam.

Vader kind band MAN MAN

4. Wees betrouwbaar

Voor kinderen is het belangrijk dat er een plek is waar ze zich veilig voelen. Voor kinderen kan de wereld soms een enge plek zijn. Het vertrouwen in hun vader en moeder kan een thuisbasis geven om zich veilig te voelen. Dit geeft een kind ook zekerheid. Daarom moet je betrouwbaar en verantwoordelijk zijn. Als je je niet aan je woord houdt, verontschuldig je en leg het uit. Kinderen zijn gevoelig voor hypocrisie. Als je liegt, vals speelt of steelt, is de kans groot dat ze je zullen wantrouwen.

5. Laat je kind zich belangrijk voelen

Het is menselijk dat wij ons allemaal op de een of andere manier speciaal of belangrijk willen voelen. Het versterkt de veerkracht en het zelfrespect van kinderen. Vertel bijvoorbeeld wanneer ze jou trots of gelukkig maken. Ook kan het betrokken zijn bij het onderwijs nuttig zijn voor kinderen. Help soms met het huiswerk en laat je kinds vertellen over hun schooldag.