Kinderen krijgen op latere leeftijd

Onderzoekers van een studie aan de Stanford University School of Medicine stellen dat het kinderen krijgen op latere leeftijd invloed heeft op het kind. Met name mannen die ouder zijn dan 35 lopen een hoger risico op complicaties bij de baby wanneer deze geboren wordt. Zoals een laag gewicht, kleine lengte en de behoefte aan beademing direct naar de geboorte van het kind.

De gegevens van het onderzoek zijn de afgelopen tien jaar door middel van een live-geboorteonderzoek in de Verenigde Staten verzameld. Hieruit bleek zelfs dat de leeftijd van de vader de gezondheid van de moeder kan beïnvloeden. Een vrouw zou namelijk een hogere kans hebben op diabetes.

Veelal zijn we geneigd om naar de maternale (moederlijke) factoren te kijken bij het evalueren van de bijbehorende geboorterisico’s. Terwijl de gezondheid van een baby ook afhangt van de leeftijd van de vader. Een gezonde baby is namelijk een teamsport, aldus professor urologie Micheal Eisenberg.

Latere leeftijd kinderen krijgen MAN MAN

Hoe ouder je bent, hoe groter de risico’s

De conclusie van het onderzoek is gebaseerd op de gegevens uit meer dan 40 miljoen geboortes. Hoe ouder de vader is, hoe groter het risico op gezondheidsproblemen. Bij een leeftijd van 45 jaar of ouder is er 14% kans op een te vroeg geboren kindje. En hoe ouder de man wordt, hoe erger het wordt. Bij een leeftijd van 50 jaar of ouder is er namelijk 28% kans dat het pasgeboren kind opgenomen moet worden in de neonatale intensive care-afdeling.

Wanneer een man de leeftijd van 35 bereikt en aan kinderen begint, kunnen de risico’s bij de geboorte licht toenemen. Voor elk jaar dat een man ouder wordt, wordt het sperma be├»nvloed. Dit betekent dat er voor elk extra levensjaar twee nieuwe mutaties bijkomen die terug te vinden zijn bij het kind.

Dit hoeft echter niet te betekenen dat je plots je toekomstplannen moet gaan omgooien, want de risico’s zijn nog relatief laag volgens Dr. Eisenberg. Wellicht sta je zelfs op het punt om vader te worden op dit moment en heb je lichtelijke paniek aanvallen. Geen zorgen, elke man heeft last van freak-outs voordat hij vader wordt.