Eerder schreven we over wat je moet doen wanneer al je vrienden kinderen krijgen. Nu lijkt het ons wel zo fair, om ook de andere kant te belichten, de freak outs die horen bij het vader worden.

Stap 1: Freak out (alles komt goed)

Wanneer je voor het eerst hoort dat je vader wordt, dan is een natuurlijke reactie dat je volledig in de stress schiet. Wat je echter wel kunt controleren, is de hoe jij hierna mee omgaat. Alles komt goed, je moet je er wel bewust van zijn dat je de reis naar het vader worden stap voor stap zult moeten bewandelen. Wanneer je het licht aan het einde van de tunnel niet meer ziet. Bedenk dan dat miljarden mensen jou voor zijn gegaan, waaronder daklozen, mensen zonder geld en verslaafden. Als zij het kunnen, dan kan jij het toch ook!

baby kind zwanger man man

Stap 2: Wees een goede partner

Wil je een goede vader zijn? Nou, dan zul je eerst een goede partner moeten zijn gedurende de zwangerschap. De belangrijkste taak van een vader is namelijk om er voor zijn vrouw te zijn tijdens de zwangerschap. Leg je telefoon even weg en vergeet de vrijdagavond-stapavond. Luister naar haar angsten, wensen en dromen en vertel haar over de jouwe. Wees attent, vriendelijk en help jouw vrouw met de voorbereidingen op de komst van jullie kleine, wat me gelijkt brengt bij het volgende.

Stap 3: De voorbereiding

De kans is groot dat je nog minder van baby’s afweet dan je denkt. Daarom is een goede voorbereiding essentieel. Baby boeken, papa boeken, mama boeken en meer. Zo weet je wat jouw partner wel en niet kan eten tijdens de zwangerschap, weet je welke vragen je moet stellen aan de dokter, weet je wat je vrouw allemaal doormaakt en besef je hoe weinig je eigenlijk weet over de zwangerschap en anatomie in het algemeen. Daarnaast is het slim om alle voorbereidingen op het gebied van de kamer te treffen voordat jullie kindje er is. Want op het moment dat die kleine zijn luiers vol poept, is de motivatie om een Ikea commode in elkaar te zetten verdwenen. Waar maak je je nog meer druk om? Babyzorgen kun je niet uit de weg gaan, dus zie ze onder ogen nu het nog kan.

Father and Daughter

Stap 4: Krijg de baby en freak out again

Het is een speciaal moment wanneer jullie die kleine op de wereld zetten. De kans dat je door het dolle heen bent van verantwoordelijkheid, stress en bovenal vreugde is 100%. Jullie hebben een kindje. Gelukkig zit het in ons instinkt om goed voor ons nageslacht te zorgen. Het moment dat jullie kindje er is voel je een bepaalde verantwoordelijkheid die de rest van je leven niet meer verdwijnt.

Nu is je kiddo er en heb jij zowel je vrouw als jezelf goed door het proces heen geleidt. Maar goed wordt je nu echt een goede vader? Zo word/ben je een goede vader.