Met welke slechte gewoontes moet je stoppen als je wil afvallen?

Bij afvallen komt nog heel wat kijken. Naast het aanpassen van je eetgewoonten en beweging zijn er nog andere dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige dingen kun je namelijk beter niet doen als je wil afvallen.

1. Plan geen work-outs als je er geen tijd voor hebt

Het optimistische voornemen om een bepaald aantal keren in de week te gaan sporten; je kent het misschien wel. Het is belangrijk dat je realistisch blijft. Als het maar net in je agenda past, is de werkelijkheid waarschijnlijk dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. En wanneer de rest van je schema uitloopt laat je dat sporten makkelijk vallen, zeker als je er eigenlijk toch geen zin in hebt.

2. Doe geen crashdieet

Wanneer je een crashdieet volgt, eet je minder dan 1000 kilocalorieĆ«n per dag. In eerste instantie lijkt het misschien prima te werken, want de kilo’s vliegen eraf. Zo’n dieet houd je alleen meestal niet vol en je komt ook voedingsstoffen tekort. Wanneer je stopt met het dieet komt je net zo snel weer aan. Als je toch graag een dieet wilt proberen kun je kijken naar het keto dieet, paleo dieet of intermittent fasting.

3. Ga niet met een lege maag naar de supermarkt

Het lijkt misschien het makkelijkst om na werk even gauw onderweg naar huis je boodschappen te halen. Maar meestal is je maag dan leeg en kijk je uit naar het avondeten. Grote kans dat je uiteindelijk de supermarkt uit loopt met dingen die niet op het boodschappenlijstje stonden. En wanneer je aan het begin

4. Zet geen onrealistische verwachtingen

Dat geldt zowel voor je voortgang, je eetgewoonten en het sporten. Bekijk bijvoorbeeld hoe snel je realistisch een bepaalde hoeveelheid kunt afvallen. Met sporten kun je het beste langzaam beginnen. Als je te hoog inzet kun je blessures oplopen en geef je waarschijnlijk eerder op.

5. Gooi geen voedingsgroepen uit je dieet

Koolhydraatarm of vetarm eten kan helpen om makkelijker af te vallen, maar pas op dat je er niet in doorslaat. Je lichaam heeft zowel koolhydraten als (gezonde) vetten nodig om te kunnen functioneren. Het advies van het Voedingscentrum is om 40% tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen. Probeer dus niet onder de 40% te komen, want dan gaat je lichaam spiereiwit gebruiken om energie te maken.

6. Train niet te veel

Misschien denk je: ik wil zo snel mogelijk afvallen en dus ga ik zo veel mogelijk sporten. Een goed streven, maar je spieren moeten de kans krijgen zich te herstellen. Neem dus 1 of 2 dagen per week rust. Dan kun er op de dagen dat je wel sport ook harder tegenaan.