Snel afvallen

Het beginnen van een dieet en het weer frequent opzoeken van de sportschool doen we niet zonder reden. We willen immers een paar kilo afvallen. Dit doen we het liefst ook binnen korte tijd. Op die manier kunnen we weer met een gerust hart in dat overhemd dat eerst nog aan de krappe kant was. Teveel afvallen in korte tijd is echter onrealistisch. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met je huidige gewicht, eerdere afvalpogingen en slaappatroon. Los van het feit dat het onrealistisch is, is het ook nog eens ongezond. Wij leggen uit hoeveel je kan afvallen in een week.

afvallen in een week

Hoeveel kan je afvallen in een week?

Wetende dat het dus onrealistisch en ongezond kan zijn om veel af te vallen in korte tijd, blijft de vraag: wat is dan wel een goed streven? Hier is onderzoek naar gedaan. Konstantinos Spaniolas, een dokter die werkzaam is bij een Amerikaans gewichtsverlies centrum, is vervolgens met een antwoord gekomen. Hij stelt dat het verliezen van één procent van je lichaamsgewicht per week snel is, maar nog wel te doen. Snellere resultaten zullen in plaats daarvan uitmonden in voornamelijk veel spierverlies in plaats van gewichtsverlies.

afvallen in een week

Tips om in gedachten te houden

Bij het afvallen in een week zijn een paar opmerkingen van belang.

1 Je work-out beslist wat voor je gewicht je verliest 

Dat je van veel bewegen afvalt, is geen verrassing. Wel zit er verschil in de manier waarop je beweegt. Wanneer je intensief aan cardio-training doet, verbrand je ook veel spierweefsel, terwijl je dit bij krachttraining juist opbouwt en veel minder verliest.

2 Je beginpunt bepaalt je eindpunt 

Hoe meer gewicht je hebt om te verliezen, hoe groter het percentage gewicht is dat je ook kunt verliezen. Eén procent van 120 kilo is immers een stuk meer dan één procent van 70 kilo.

3 Je uren slaap beïnvloeden je afvalpatroon 

Goed slapen is belangrijk, blijkt uit veel onderzoeken. We schreven eerder al over hoeveel uren slaap kan bijdragen aan je spiermassa. Het verschil tussen een korte nachtrust en voldoende slaap zit hem niet in hoeveel je afvalt, maar wel in hoeveel procent van wat je afvalt spiermassa is en hoeveel procent vetmassa.

4 Je dieet kan je zelf aanpassen 

Misschien een inkoppertje. Maar mocht jij nadenken over afvallen in een week, dan heeft dit voor een groot deel te maken met je dieet. Je kan ervoor kiezen om wat minder ongezonde snacks te eten en een biertje minder te nuttigen in het weekend, of juist erg gezond en gematigd te eten. Dit is volledig aan jou. Mocht je op weg willen worden geholpen? Wij selecteerden tien ontbijten om gewicht te verliezen.

5 Je eerdere pogingen bepalen je verdere succes

Hoeveel jij al hebt verloren is van invloed op hoeveel je nog meer afvalt. Mensen die al eerder afvalpogingen hebben gedaan, vallen namelijk minder calorieën af dan mensen die nooit diëten. Reden om deze poging wél vol te doen, want het zal naar alle waarschijnlijkheid dus alleen maar lastiger worden.