Waarom is afvallen lastiger na je 30e?

Hoe ouder je bent, hoe trager je metabolisme wordt. Toen je twintig was, leek het misschien alsof je alles kon eten zonder aan te komen omdat je lichaam alles heel snel verwerkte, maar dat is waarschijnlijk nu niet meer zo.

 

De reden dat de snelheid van je metabolisme afneemt, is dat je lichaam helemaal klaar is met ontwikkelen. Het nadeel is alleen dat je ook sneller vet opslaat. Verder heb je in deze fase van je leven vaak minder vrije tijd en dus minder tijd om te sporten. Dan komt het uiteindelijk vooral op je eetgewoonten aan als je toch wilt afvallen.

Met deze 6 eetgewoonten val je toch af

De onderstaande eetgewoonten helpen je fit te blijven. Lees ze niet alleen door, maar implementeer ze ook in je leven. Succes!

1. Eet ‘clean’

Verwerkte producten zijn vaak heel lekker door alle toegevoegde suikers en smaakstoffen, maar het is niet altijd even goed voor je. Probeer daarom meer verse en natuurlijke producten te eten en laat alles waar chemische processen bij gebruikt is zoveel mogelijk staan. Als dat verse eten doet wonderen voor je lichaam omdat het veel beter te verwerken is. J zult je uiteindelijk fitter en sterker voelen en het maakt het afvallen makkelijker.

2. Kook je eigen maaltijden

Kant-en-klaar is makkelijk, zeker als je het druk hebt. Toch is het om meerdere redenen beter om zelf te koken. Als jouw eetgewoonten vooral bestaan uit snel en makkelijk, dan krijg je die kilo’s er nooit af. Om effectief af te vallen is het belangrijk dat je weet wat je precies eet. Dat gaat een stuk beter wanneer je zelf kookt. Ook creëer je door elke dag zelf te koken een routine die je kan helpen om aan gezondere eetgewoonten vast te houden.

afvallen na je dertigste eetgewoonten gezond

3. Mindful eten

In de ochtend even snel onderweg iets naar binnen werken of ’s avonds met je bord op de bank ploffen. Tegenwoordig is iedereen veel te druk om even de tijd te nemen voor het eten. Toch is het veel beter voor je om er echt even voor te gaan zitten, gewoon aan de keukentafel. Als je ouder wordt heeft je lichaam namelijk minder energie nodig, dus met de eetgewoonten van je twintiger jaren ga je waarschijnlijk de verkeerde kant op. Door ‘mindful’ te eten ben je bewuster over wat en vooral hoeveel je eet.

4. Suikervrij

Een goede eetgewoonte om te veranderen wanneer je wilt afvallen na je dertigste is het eten van veel suiker. Te veel suiker is op geen enkele leeftijd goed voor je, maar hoe ouder je wordt, hoe meer moeite je lichaam heeft met het verwerken ervan. Je kunt het beste stoppen met het drinken van frisdrank, sapjes uit pakken en koffie met suiker. Als je suikers eet, zijn natuurlijke suikers zoals in fruit het minst slecht, ook omdat je ondertussen vezels en andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zijn 5 eenvoudige manieren om minder suiker te eten.

gezonde eetgewoonten als je wil afvallen

5. Drink met mate

Misschien heb je het over de jaren heen al wel gemerkt, maar die vijftien bier die je op je twintigste achterover tikte, dat kan nu echt niet meer. Afgezien van dat het aantal calorieën niet bevorderlijk is voor het afvallen, heeft het nog andere nadelen om veel te drinken. Na je dertigste nemen je insulineresistentie en bescherming tegen leververvetting nemen af en je kans op diabetes wordt juist vergroot. In alcohol zitten de twee grootste boosdoeners die invloed uitoefenen op deze drie factoren.

6. Drink regelmatig water

Een van de belangrijkste gewoonten waar we toch allemaal moeite mee hebben. Als je veel sport drink je misschien tijdens je work-out al veel water, maar eigenlijk moet het gewoon de hele dag door. Wanneer je genoeg water drink wordt je metabolisme iets sneller, waardoor je sneller vet verbrand. Daar komt bij dat je lichaam dorst vaak met honger verward. In plaats van die extra snack – die na je dertigste toch iets harder aankomt – kun je dus beter even wat water drinken.