Wat mag je wel drinken als je wil afvallen?

Her verminderen van het aantal calorieën en koolhydraten dat je via je voeding binnen krijgt, is slechts een onderdeel van het afvallen. Die zaten namelijk niet alleen in het eten, maar ook in de drankjes die je nuttigt. Je snapt het al, bepaalde dranken moet je dus gewoon laten staan en andere drankjes kun je gerust naar binnen werken.

We helpen je alvast op weg met een beperkt overzicht van wat goed is en wat heel erg fout is.

Water

Natuurlijk, dit is een inkoppertje. Water mag je drinken en is juist goed voor je. Behalve het feit dat je dagelijks 1.5 tot 2 liter vocht tot je moet nemen, helpt water drinken voor je gaat eten juist bij het afvallen. Op die manier zorgt eerder voor een verzadigd gevoel waardoor je minder eet en dus gewicht verliest. Mocht het echt saai klinken, voeg dan wat gezonds toe aan het water zoals munt, citroen of gember. Check hier hoeveel glazen water je per dag moet drinken.

water koffie drinken afvallen

Koffie of thee

Teveel koffie drinken is niet goed, maar het past prima bij je avondmaaltijd. Thee overigens ook. Dat betekent natuurlijk niet dat je extra suiker moet toevoegen voor de smaak. Uiteraard kun je de suiker wel vervangen door een zoetje. Wil je het helemaal goed doen, kies dan voor een natuurlijke suikervervanger. Kijk overigens wel uit voor een teveel aan koffie: het onttrekt namelijk vocht aan het lichaam.

Vruchtensappen zonder toegevoegde suiker

Echt fruitsap mag, maar wel met mate. Je doet er verstandig aan dit zelf te persen, bijvoorbeeld door sinaasappelen te gebruiken. Het voordeel is dat vers geperst fruitsap geen toegevoegde suikers bevat. Drink hooguit 1 glas per dag, ook om het aantal calorieën te beperken. Een glas jus d’orange bevat al snel 90 calorieën. Smoothies mogen uiteraard ook, maar ook daarvoor geldt dat je het met mate moet nuttigen.

Light-dranken

Frisdrank is een no-go. Zeker als je druk bezig bent om af te vallen is dat een van de zaken die je eigenlijk resoluut moet afwijzen. Is dat een te grote opgave, kies dan voor de light versies. Deze bevatten vaak minder of geen calorieën, maar kunnen juist wel hoog scoren op het gebied van koolhydraten. Let hier dus goed op.

Wat mag je niet drinken als je wil afvallen?

Naast de dranken die je absoluut wel mag consumeren, staan de dranken die je moet vermijden. Dat is misschien nog uitdagender. Je bent namelijk geneigd om bij het behalen van je eerste doel jezelf even te verwennen. Doe het niet en check onderstaande dikmakers.

Frisdrank

Het is logisch: frisdranken vallen in de categorie ‘niet doen’. Ze bevatten naast veel suiker ook koolhydraten en dus kun je ervan uitgaan dat het echt niet helpt als dat naar binnen giet tijdens het afvallen.

frisdrank drinken als je wil afvallen

Wil je overigens wel heel even zondigen, gebruik dan limonadesiroop. Ja, daar zit ook suiker in, maar een stuk minder calorieën. Ook kan je hier zelf bepalen hoeveel je inschenkt per glas.

Alcohol

Afvallen betekent niet alleen het ongezonde eten laten staan, maar ook de alcoholische drankjes. Bier is bijvoorbeeld goed voor 7 calorieën per gram en een glas droge witte wijn al snel 67 calorieën. Daar kun je echt niet tegenop gaan lijnen. Een maand geen alcohol drinken heeft voordelen.

Speciale koffie

Koffie mag je dus wel drinken, maar dat betekent niet dat je de suiker, volle melk en room ook op tafel moet zetten. Al die zoetigheden maken van dat gezonde kopje koffie een caloriebom. Sta er dus niet van te kijken als je Italian Coffee na de maaltijd 500 calorieën of meer bevat.