Hoeveel glazen water per dag is genoeg?

Op de vraag “hoeveel glazen water moet je per dag drinken?” zijn er een aantal verschillende antwoorden.Het Amerikaanse Institute of Medicine, zeg maar de tegenhanger van het Nederlandse voedingscentrum, adviseert vrouwen om gemiddeld 2.7 liter vocht te consumeren. Voor mannen ligt die waarde op 3.7 liter. In vergelijking met de Nederlandse maatstaven is dat rijkelijk veel. Het Voedingscentrum adviseert minimaal 2 liter vocht te drinken. Dat betekent niet dat het specifiek water moet zijn. Ook in andere producten zoals fruit zit vocht, net als in soep en groenten. Aangezien we ongeveer 20% van onze dagelijkse vochtinname via groenten tot ons nemen, moet de overige 80% via het gewone drinken worden geconsumeerd.

Je moet meer water drinken als je sport

De feitelijke vochtinname is echter geen vaststaand gegeven. Iemand die veel sport, zware fysieke inspanningen levert of relatief zwaar is, zal meer vocht nodig hebben dan de gemiddelde persoon. Zeker voor degenen die fanatiek sporten is het belangrijk om voldoende vocht in te nemen. Spiercellen hebben nu eenmaal een hogere waterconcentratie dan vetcellen. Iemand met meer spiermassa zal dus meer behoefte hebben aan water dan iemand met meer vet.

hoeveel water per dag als sporter

Andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn onder meer zwangerschap en borstvoeding. In beide situaties is er sprake van een grotere behoefte aan vocht, evenals bij ziekte en in een omgeving met extreme temperaturen.

Wat telt als water?

Hoewel water voor veel voedingsdeskundigen vaak als essentieel wordt gezien, is het niet strikt noodzakelijk om je tot water te beperken. Ook andere producten kunnen helpen om voldoende vocht te consumeren. Denk bijvoorbeeld aan melk, koffie en thee. Alcoholische dranken zijn echter uit den boze vanwege het diuretisch effect. Een te grote alcoholconsumptie kan juist leiden tot uitdroging.

telt koffie als water

Het gebruik van zuivelproducten kan juist raadzaam zijn. Afgezien van de hoeveelheid vocht bevat melk bijvoorbeeld veel proteïne, calcium en vitamine D. Hoewel suikerhoudende dranken als cola in theorie wel goed zouden zijn, is het raadzaam om hier niet teveel van te drinken. Deze dranken bevatten meestal geen belangrijke voedingsstoffen. Een uitzondering is vruchtensap, maar ook hier is een waarschuwing op zijn plaats. Te veel (vruchten)sap zorgt juist voor een toename van suiker zonder dat je juist voldoende vezels binnenkrijgt die je wel zou krijgen door het eten van dezelfde vrucht(en).