Vegan voeding met veel eiwitten

Uit onderzoek blijkt dat 30 gram aan eiwitten per maaltijd de spiergroei stimuleert en zorgt voor een verzadigd gevoel. De dosering ervan is echter niet afhankelijk van dierlijke producten. Met andere woorden: de slimme vegan weet wat hij of zij eet en zorgt door een verantwoorde keuze voor voldoende inname van de nodige proteïnen. Dat is niet alleen van belang voor de vegan, ook als je wilt afvallen heb je er baat bij. Om je alvast op weg te helpen stellen we je voor aan verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en prima passen bij je poging om gewicht te verliezen.

Tofu

Tofu is een uitstekend veganistisch en eiwitrijk product. Onder vegans is het mateloos populair om de maaltijd mee aan te kleden. Dat komt niet zo zeer door de smaak, maar eerder vanwege de grote hoeveelheid eiwitten. Een half kopje tofu staat al garant voor zo’n 22 gram eiwit. Pure winst dus. Behalve dat het rijk is aan eiwit is het ook nog een breed inzetbaar, bijvoorbeeld in salades of roerbakgerechten. Deze vlezige structuur zorgt ervoor dat het bijna altijd te combineren is, bovendien is het extra lekker als je het even grilt. Nog een voordeel: het is ook rijk aan calcium.

Linzen

Elke dag tofu eten gaat vervelen, dus is het tijd om dit dagelijks af te wisselen. Linzen vormen een goed alternatief voor tofu. Met een kleine 21 gram eiwit per 100 gram is het een koud kunstje om met behulp van linzen aan voldoende eiwitten te komen.

afvallen en spiergroei voeding

Spirulina

Als je al vegan bent, dan ken je ongetwijfeld spirulina. Het heeft een diep groene kleur, maar de ideale manier om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Spirulina bevat maar liefst 60 gram eiwit en past bijna overal bij. Naast de rijke hoeveelheid eiwitten, bevat het ook alle essentiële aminozuren.

Quinoa

Om gelijk een misverstand uit de wereld te helpen: Quinoa is geen rijstsoort, het is een zaad. Een behoorlijk lekkere zaadsoort die ook nog eens rijk is aan eiwit: 14 gram per 100 gram. Natuurlijk bevat quiona niet enkel eiwitten, maar is het ook rijk aan vezels, vitamines en mineralen.

vegan voeding veel eiwitten

Hennepzaad

Als we het hebben over hennep, dan bedoelen we niet de hennep waar je wiet van kunt kweken. De hennep waar we het wel over hebben is rijk aan eiwitten (33 gram per 100 gram) en bevat tevens veel omega-6 en omega-3 vetzuren. Met een beetje mazzel ziet je dus aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.