Hoeveel calorieën per dag om aan te komen of af te vallen?

Om te kunnen berekenen hoeveel calorieën je per dag moet eten, moet je dus eerst bepalen waar je naartoe wilt werken. Is je doel vetverlies, dan wil je dus afvallen. Wil je je spieropbouw verder opkrikken, dan moet je meer eten. Klinkt allemaal heel logisch, maar er zijn nog een aantal andere aspecten waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld hoeveel je beweegt.

BMR-methode

Je zult dus moeten uitrekenen wat je energiebehoefte is. Je energiebehoefte is wat jij nodig hebt om op gewicht te blijven. Daarbij spelen allerlei dingen mee; gewicht, geslacht en beweging. Om daar achter te komen kun meerdere dingen ondernemen. Een van die manieren is de Basal Metabolic Rate. De gegevens die uit de BMR komen rollen zijn schattingen en zullen dus niet voor iedereen tot in detail werken. Het kan zijn dat jouw energieverbruik er net wat boven of onder zit. Om zeker te weten of je lekker bezig bent is het verstandig om een tijdje je voeding te wegen. Het is even wennen, maar zodra je het een beetje doorhebt kan je het puur op gevoel. Hierdoor weet je of je juist iets meer of minder moet eten.

aankomen of afvallen voeding hoeveel eten

MET-waardes

Maar er leiden meer wegen naar Rome. Een andere manier om in te schatten hoeveel energie je lichaam nodig heeft kan je doen aan de hand van MET-waardes. Hierbij kijk je per activiteit hoeveel energie het kost. Op deze manier houd je alles nog nauwkeuriger bij, maar je moet hier wel meer werk in stoppen.

Aankomen en afvallen

Wanneer je weet waar je op kunt scoren kun je het gaan toepassen. Als je wilt afvallen, zorg er dan voor dat je zo’n 10-20% minder calorieën binnenkrijgt dan je energiebehoefte. Om te voorkomen dat je te snel afvalt raden wij het aan om dagelijks maximaal 500 calorieën onder je energiebalans te gaan zitten. Snel afvallen breng namelijk vaak nadelen met zich mee, zoals spierafbraak en vermoeidheid. Vergelijk het maar met afkicken van alchohol, dat gaat ook niet in één nachtje.

Om aan te komen wordt er aangeraden om dagelijks maximaal 200 tot 300 kilocalorieën boven je energiebalans te nuttigen. Zodat je niet teveel over de scheef schiet. Als je die uitgangspunten aanhoudt, kan je af en toe best een uitschieter hebben. Het moet natuurlijk ook een beetje leuk blijven.