Wat zijn de verschillen tussen yoghurt en kwark?

De verschillen tussen yoghurt en kwark zijn misschien groter dan je zou verwachten. Kwark is eigenlijk een hele verse kaas, terwijl yoghurt bestaat uit gefermenteerde melk. Er zitten ook vrij grote verschillen in de voedingswaarde van beide producten. Je kan de twee dus afwisselen wanneer je doel is om juist af te vallen of om wat meer spiermassa te groeien.

De voedingswaarden van kwark en yoghurt

Kwark (per 100 gram)
139 kcal
7 tot 11,5 gram eiwit
9 gram vet

Yoghurt (per 100 gram)
58 Kcal
3,8 tot 4,1 gram eiwit
2,9 gram vet.

In kwark zitten dus veel meer calorie├źn dan in yoghurt. Dit is een belangrijk verschil wanneer je op je calorie inname moet letten om die extra kilo’s kwijt te raken.

wat is gezonder_yoghurt of kwark_

Kwark of yoghurt: wat is gezonder?

Zoals je in dit overzicht kunt zien, bevat kwark een hogere voedingswaarde dan yoghurt. Toch wil dit niet zeggen dat dit product voor een sporter gezonder is. Dat heeft namelijk met je doelstelling te maken. Wanneer je breder wilt worden is het goed om voor een product te kiezen, die de nodige eiwitten bevat. In dit geval zou je dan voor kwark kunnen gaan. Maar als je wilt afvallen zou je juist weer kunnen kiezen voor een product met minder calorie├źn en vetten. Dan zou je kunnen voor yoghurt of magere yoghurt kunnen kiezen. Maar uiteindelijk zijn de gezondheidseffecten van deze producten wel enigszins vergelijkbaar met elkaar.

Magere kwark (per 100 ml)
58 kcal
7 tot 11,5 gram eiwit
0,3 gram vet.

magere yoghurt (per 100 ml)
37 kcal
3,8 tot 4.1 gram eiwit
0,2 gram vet

Wil jij meer weten over voeding en gezondheid, check dan ook dit artikel voor een goed recept of kijk hier om meer te leren over vegan-voeding en hoe dit past in jou dieet om je uiteindelijke sport doelstellingen te halen.