Begin van de carrière van Cillian Murphy

Cillian Murphy is een 43 jarige acteur uit de provincie Cork in Ierland. Hij proefde voor het eerst aan het vak acteren op het katholieke Presentation Brothers College. Rond deze tijd zat hij ook in een bandje genaamd Son of Mr Green Genes. Zijn uiteindelijke carrière begon in 1996 in het toneelstuk ‘Disco Pigs‘ en zijn debuutfilm was ‘Sunburn‘. Nadat hij in een paar onafhankelijke films gespeeld had, kreeg hij de hoofdrol in ‘28 Days Later‘ in 2002. De film had een budget van $8 miljoen en leverde uiteindelijk $84.7 miljoen op.

Verdere verloop van zijn carrière

Na zijn doorbraak in ‘28 days later‘ speelde hij een transgender in de film ‘Breakfast on Pluto‘ in 2005, waarvoor hij genomineerd werd voor een Golden Globe. In datzelfde jaar speelde hij ook nog in ‘Batman Begins‘. Andere grote films waar hij in speelde waren ‘Inception’ en ‘The Dark Knight‘. Ook speelde hij een rol in de sci-fi film ‘Transcendence‘.

The Dark Knight Cillian Murphy

De waarde van Cillian Murphy

Uiteindelijk is het toch ‘peaky‘ dat Cillian Murphy’s carrière maakt. Het BBC programma over Tommy Shelby staat aan de vooravond van het vijfde seizoen. Als het aan schrijver Steven Knight ligt, gaan ze nog door tot de zevende. De show heeft al veel grote namen gekend, zo speelden bijvoorbeeld Tom Hardy (Venom) en Adrian Brody (The Pianist) al naast Murphy. Dat de show een fan-favorite is, is een understatement. Zo keken naar de seizoensfinale van seizoen vier op BBC zo’n 3.6 miljoen mensen: dit is 1.2 miljoen meer dan de voorgaande seizoenen.

Door al deze succesvolle films, tezamen met Peaky Blinders, is Cillian Murphy’s net worth zo’n vijftien miljoen euro.

Al dit succes heeft Murphy geen slecht gedaan. Hij staat het liefst niet in de spotlight en woont dan ook met zijn vrouw en kinderen in Dublin, ver weg van de drukte van de filmindustrie.

Cillian Murphy heeft een héél eigen manier van zich voorbereiden op zijn rol als Tommy Shelby in Peaky Blinders.