Films met Cillian Murphy

Sinds 2013 vertolkt Cillian Murphy de rol van Thomas Shelby in de gangsterserie Peaky Blinders. De acteur werd op 25 mei 1976 geboren in de Ierse plaats Douglas in Cork County. Murphy heeft meerdere keren samengewerkt Danny Boyle, de regisseur die bijvoorbeeld ook achter Trainspotting zit. Een andere mooie rol voor de Ierse acteur was die van Dr. Jonathan Crane / Scarecrow.

In die rol verscheen hij alle drie films in de Batman-trilogie van Christopher Nolan. Murphy heeft ook met Nolan vaker samengewerkt. In Dunkirk van Nolan speelt Murphy een soldaat in shock die als bevende drenkeling van een gezonken oorlogsboot gered wordt. Zijn belangrijkste Christopher Nolan-rol en nog vier andere films vind je hieronder.

28 Days Later

28 Days Later betekende voor Cillian Murphy de doorbraak. Het was ook Murphy’s eerste samenwerking met Danny Boyle. Het script van deze post-apocalyptische film is bovendien geschreven door Alex Garland, die later bijvoorbeeld Annihilation regisseerde. In een lab wordt geëxperimenteerd met chimpansees die geïnfecteerd zijn met een virus dat blinde woede veroorzaakt. Dierenactivisten laten de beesten vrij, en in no-time is heel Engeland besmet. Jim (Murphy) is van de weinige die niet besmet is. Hij sluit zich aan bij een groep overlevers die probeert in veiligheid te komen.

 

The Wind That Shakes The Barley

Deze film uit 2006 heeft een 7,5 op IMDb. De film speelt zich af tijdens de Ierse onafhankelijkheidsoorlog tussen 1919 en 1921. Twee broers voegen zich bij het Ierse Republikeinse leger om te vechten voor onafhankelijkheid van Engeland. Damian (Cillian Murphy) en Teddy O’Donovan (Pádraic Delaney) strijden bij de IRA tegen de overheerser. Damian is afgestudeerd als dokter. Hij staat op het punt om Ierland te verlaten voor London, als hij een executie op zijn vriend door de Engelsen ziet. Gekrenkt besluit Damian dat hij zijn land niet achter kan laten en dat de overheerser verslagen moet worden. De sfeer in de film doet denken aan Peaky Blinders.

 

Sunshine

Dit was in 2007 Murphy’s tweede samenwerking met Danny Boyle. In deze science fiction-film met een rating van 77% op Rotten Tomatoes spelen ook onder andere Rose Byrne en Chris Evans. In 2057 begint de zon uit te sterven. De mensheid zou de mensheid niet zijn als we niet zouden proberen dat om te draaien. Een team internationale astronauten worden op een gevaarlijke missie gestuurd om het vuur van de zon weer aan te wakkeren. Cillian Murphy is de natuurkundige die de controle heeft over de nucleaire bom waarmee de operatie een succes moet worden om de mensheid te redden.

 

Inception

Een van vele samenwerking tussen Cillian Murphy en Christopher Nolan. In een groep criminelen die bedrijfsgeheimen stelen, maken gebruik van technologie waarmee ze dromen van mensen binnen kunnen dringen. Onder andere Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Tom Hardy en Joseph Gordon-Levitt. Het team wordt aangesteld om een idee te planten in het brein van een CEO. Hiervoor moet het team zich begeven in een droom ín een droom. Een zeer riskante operatie. De CEO die het doelwit is, is Robert Michael Fischer, gespeeld door Cillian Murphy.

 

Transcendence

In deze science fiction film uit 2014 zien we naast Cillian Murphy ook Johhny Depp, Kate Mara en Morgan Freeman. De film gaat over wat er zou gebeuren als we ons gehele brein zouden kunnen uploaden in de cloud. Will Caster (Depp) is een wetenschapper die onderzoek doet naar artificial intellegence. Will werkt aan een machine die de collectieve intelligentie van alles moet gaan omvatten. Wills project is controversieel en het maakt hem ook doelwit van anti-technologie extremisten en de overheid, niet wetende dat dit hem alleen maar sterker maakt. Murphy speelt FBI agent Donald Buchanan, die van plan is de machine met bewustzijn tegen te houden.

 

Bekijk wat de 10 hoogst genoteerde HBO series op IMDb zijn.