Je auto verkopen

Een auto verkoop je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk. Het zou dan extra fijn zijn als je er ook nog eens veel geld voor zou vangen. Vaak zijn deze twee dingen pas mogelijk als je even wat tijd en energie in de verkoop steekt.

Heb je zelf bijvoorbeeld ooit een bezichtiging van een huis gehad waar het erg rommelig? Dan is de kans natuurlijk een stuk minder groot dat je er een goed gevoel bij hebt. Alles draait om dat gevoel en dit kan jij doen om dat te versterken.

 

Deze 10 tips helpen je met de verkoop van je auto

1. Zorg dat hij schoon is

Wanneer je auto straalt, verkoopt hij zichzelf. Niet alleen omdat het fijn is als de auto gewoon schoon is, maar ook omdat de koper dan het gevoel krijgt dat de auto nieuwer is. De meeste mensen hebben zelf niet zoveel kennis van auto’s, daarom is het uiterlijk van de auto heel erg belangrijk bij de beslissing die ze uiteindelijk maken.

2. Controleer of alles werkt

Een kapot achterlicht of een knipperlicht dat onregelmatig knippert laat de potentiële koper heel gauw twijfelen. Niet daadwerkelijk door dat kleine defect, maar meer omdat de auto dan niet onderhouden aanvoelt. De kans dat er nog iets niet naar behoren werkt, is daardoor namelijk een stuk groter. Dus check of alles goed werkt en zorg ervoor dat er geen één punt van kritiek kan komen tijdens de verkoop.

3. Doe onderhoud

Als particuliere verkoper van een auto, kun je jouw particuliere kopers geen enkele garantie geven. Wel kun je ze zekerheden geven. Door bijvoorbeeld te zorgen voor een nieuwe APK, bewijs van onderhoud, complete set reservesleutels en alle vloeistoffen die bijgevuld zijn. Zo krijgt de koper nog meer vertrouwen in dat de auto liefdevol behandeld is.

auto verkoop

4. Maak de auto nog interessanter

Wanneer er dingen zijn die de auto nog aantrekkelijker maken, zoals een vervangen accu, moet je dat zeker in je advertentie zetten. Een auto met leuke extraatjes verkoopt namelijk velen malen beter. Ook het vermelden dat de auto door een dealer onderhouden is, kan in je voordeel werken.

5. Zorg voor goede communicatie

Communiceren kun je leren en dat is een van de meest cruciale factoren bij de verkoop van een auto. Neem de tijd voor een koper en probeer altijd zo snel mogelijk te reageren. Wanneer een geïnteresseerde je een bericht stuurt, ben dan duidelijk in de informatie die je geeft. Niets is zo vervelend als een onduidelijke verkoper of eentje die bijna nooit reageert.

auto verkoop

6. Maak gebruik van de gunfactor

Wanneer iemand bijvoorbeeld een kop koffie aanbiedt, wanneer hij lang heeft moeten rijden om de auto te komen bekijken en interesse tonen in de koper, kan dan ook al heel snel een positieve invloed hebben op de verkoop. Het is ook een kwestie van vertrouwen en iemand moet zich welkom voelen. Wanneer deze dingen allemaal goed zitten, is je auto een stuk sneller weg.

7. De proefrit is alles bepalend

Zorg dat de auto verzekerd is en dat er genoeg brandstof in de auto zit. De auto is schoon en straalt helemaal. Deze dingen zijn allemaal super belangrijk wanneer de koper een rondje in de auto gaat rijden. Wanneer de proefrit goed voorbereid is, zal de auto binnen no-time weg zijn.

8. Geef zogenaamde ‘korting’

Maak je vraagprijs altijd hoger dan de prijs die je werkelijk voor je auto wilt hebben. En vermeld deze vraagprijs altijd in je advertentie. Zo kan iemand voor zichzelf inschatten of jullie samen op een prijs uit kunnen gaan komen, waar jullie beiden tevreden over kunnen zijn. Zo krijg jij waarschijnlijk de prijs die je er uiteindelijk voor wilde krijgen en heeft de koper het gevoel dat hij of zij korting op de auto heeft gekregen.

9. Overschrijven is makkelijk te regelen

Wanneer jij zorg hebt gedragen over waar en wanneer je de auto kan overschrijven, is de overschrijving ook een soepel iets. Wanneer jullie samen nog helemaal moeten uitzoeken waar je precies moet zijn en blijken alle overschrijvingskantoor dicht te zijn? Dan is het flink balen voor de koper, omdat de auto dan niet gelijk van hem of haar is. Zorg er dus altijd voor dat je voorbereid bent.

10. Adverteer op meerdere websites

Wanneer jij en de koper er niet uitkomen, moet je op zoek naar een nieuw iemand die interesse heeft in je auto. De kans is veel groter dat je hem verkoopt als je je auto op verschillende websites hebt staan. Ga er dus nooit vanuit dat je hem verkoopt op die ene website, maar plaats de advertentie gewoon overal op.