Foto via: Carweeks

Let op de waardevermindering

Wat je moet weten is dat je auto al flink in waarde daalt zodra jij je handtekening onder de koop zet. Als je daarna de showroom uitrijdt keldert de waarde nog eens met enkele procenten. Natuurlijk, dit is misschien lichtelijk overdreven, maar de waardevermindering van je auto is het hoogst in de eerste vier jaar. De waardevermindering is dus een belangrijk aspect.

Probeer deze waardevermindering een beetje binnen de perken te houden. Zorg dat je auto altijd goed onderhouden wordt, minimaliseer gebruikerssporen en denk aan de maandelijkse kosten. Het is namelijk zo dat ook de brandstofkosten en verzekeringskosten als afschrijving gezien mogen worden. Per slot van rekening is dit geld een noodzakelijk goed om de auto te kunnen gebruiken.

auto kopen MAN-MAN 3

Foto via: GQMagazine

Koop met kennis van zaken

Een auto kopen is niet hetzelfde als het kopen van een wit- of bruinbrood. Iedere auto heeft zijn voor- en nadelen. Het is zaak te weten wat je koopt en hoe dat in de loop der jaren beïnvloedt zal worden. Als je een nieuwe auto gaat kopen, weet dan zoals gezegd dat deze in de eerste vier jaar het meest zal afschrijven. Na die vier jaar is er nog wel een afname in waarde, maar veel minder explosief dan in de eerste vier jaar.

Gelijktijdig is het dus zo dat je een tweedehands auto ook het beste kunt kopen wanneer deze vier jaar of ouder is. Zo koop jij je auto tegen een relatief lage prijs. Over het algemeen zullen duurdere auto’s uit het D-segment sterker in waarde dalen dan goedkopere auto’s uit het A-segment. Iets om dus zeker rekening mee te houden.

Zorg voor een passende autoverzekering

Sommige mensen vinden het verzekeren van hun auto irrelevant – zien het als een plicht. Toch is het een essentiële zaak als je een auto koopt. Wat zijn je toekomstplannen wat betreft eventuele verkoop, hoe vaak gebruik je ‘m en waar staat een specifieke auto om bekend wat betreft technische euvels. Zaken die je allemaal mee moet nemen in je overweging voor een passende verzekering. Doe daarom genoeg research en neem de tijd. Wat dit betreft kunnen we je aanraden: altijd je autoverzekering vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt en een goede dekking gegarandeerd is.

auto kopen of verkopen MAN-MAN 2

Foto via: Pierroshoes

Wat is het beste moment om je auto te verkopen

Je auto heeft niet het eeuwige leven. Natuurlijk is het iets waar je in de loop der jaren aan gehecht raakt, maar we willen adviseren om dat niet te veel te doen. Naarmate je auto ouder wordt zul je merken dat er steeds meer reparaties gedaan moeten worden en dat kost ook handen vol geld. Je wilt je auto dus eenvoudig en tijdig verkopen via bijvoorbeeld Wijkopenautos.nl. Op deze manier hoef je je niet druk te maken om de afhandeling van de koop.

Een voordelig aspect bij het verkopen van je auto is een recente APK (welke zonder al te veel moeite is doorstaan). Op deze manier kan de potentiële koper van je auto sneller akkoord gaan met een goede vraagprijs. Mocht je je auto verkopen met een aantal gebreken, dan is het natuurlijk een stuk lastiger.

Het beste advies dat we je dus kunnen geven is: probeer een auto te rijden die tussen de vier en tien jaar oud is. Als je dit doet zul je (in de meeste gevallen) het minst geld kwijt zijn. Zo houd je zowel de afschrijvingskosten als de aanschafkosten relatief laag. Iets wat je natuurlijk graag wil. Geld besparen is wat ons betreft altijd welkom. Dat kan bij de koop van een auto, maar ook bij genoeg andere zaken. Hoe je geld bespaard op andere zaken, dat leggen we hier uit.