HBO series

Home Box Office is het oudste nog bestaande betaalkanaal van de Verenigde Staten. Opgekomen in de jaren 70, een periode dat het tv landschap razendsnel veranderde en men door ging krijgen hoe je door aan het einde van een programma gelijk door te schakelen naar het volgende programma de kijker als maar aan het kijken kon houden. Op het netwerk vind je zowel HBO series, eigen films, maar ook eerder uitgekomen bioscoopfilms. Een soort Netflix avant la lettre dus.

Al jaren doet het netwerk het goed met series uit eigen stal. Van Entourage tot Sharp Objects, jaren lang hadden HBO series vrij spel qua hoogwaardige kwaliteitstitels. Alleen meer recentelijk is er met Netflix serieuze concurrentie bij gekomen. Toch is HBO nog altijd niet af te stoppen, ook wat betreft miniseries niet. Dus ben jij pas net nieuw als abonnee van HBO omdat je Chernobyl niet wil missen? Of weet jij juist niet meer wat je aan moet nu Game of Thrones ten einde is? Wij hebben voor jou de 10 allervetste HBO series op een rij gezet.

Chernobyl

IMDb: 9,6

Chernobyl is niet alleen de hoogst genoteerde van de HBO series, maar ook op IMDb überhaupt. In deze vijfdelige miniserie wordt het verhaal van de kernramp nabij Chernobyl in Ukraïne in 1986 verteld. Tijdens een routinetest ontstond er een ontploffing reactor nummer vier, waar 31 mensen bij omkwamen. Door de daaropvolgende brand stond een groot gebied rondom de reactor bloot aan radioactieve straling, dat tot op de dag vandaag onbewoonbaar is. Stellan Skårsgard speelt Boris Shcherbina, die de operatie in de nasleep van de ramp overziet. Aanvankelijk onderschat hij de ernst van de situatie, tot Valery Legasov (Jared Harris) hem wijst op de impact en de gevaren.

 

Band of Brothers

IMDb: 9,5

De serie die tot Chernobyl van de HBO series de hoogste notering op IMDb had. In navolging van Saving Private Ryan waren voor Band of Brothers Steven Spielberg en Tom Hanks executive producers voor deze oorlogsserie. De tien afleveringen van het enige seizoen hadden een ongekend budget van maar liefst 125 miljoen dollar. In Band of Brothers volgen we de Amerikaanse soldaten van Easy Company, het tweede bataljon van 506de Parachutisten Regiment van 101ste Airborne Dvision tijdens hun helse missie gedurende WOII in Nederland, België en Frankrijk. Onder andere Damian Lewis en Ron Livingston zijn te zien in deze indrukwekkende oorlogsserie.

 

Game of Thrones

IMDb: 9,4

Van alle HBO series was dit toch wel het grootste culturele fenomeen. Sinds 2011 raakt niemand meer uitgepraat over deze serie, wat je er ook van vindt. Het was een hele schok dus ook toen de serie onlangs na acht seizoenen stopte. De fantasy serie is grotendeels gebaseerd op de legendarische boekenreeks van George R. R. Martin. Negen adellijke families strijden met elkaar om de heerschappij over het mythische Westeros. Ondertussen keert een eeuwenoude bedreiging terug in de vorm van White Walkers. Onder andere Emilia Clarke, Sophie Turner en Kit Harrington, inmiddels niet meer weg te denken, braken door met de immens populaire serie.

 

The Wire

IMDb: 9,3

Een van de meest onderschatte HBO series is The Wire. Deze misdaadserie gaat over de drugsscene in Baltimore, in de staat Maryland, nabij Washington D.C. Ieder seizoen worden er andere kanten van de drugshandel belicht, van het politiekorps en de politiek tot de gangs op de straathoeken in de achterstandswijken. Hoewel de cast omvangrijk is en ook per seizoen deels verschilt, is recalcitrante detective Jimmy McNulty (Dominic West) een van de focuspunten van de serie. Andere acteurs als Idris Elba en Michael K. Williams, die criminelen in de serie spelen, braken door met The Wire.

 

The Sopranos

IMDb: 9,2

Van alle HBO series wordt deze gangstershow, die begon in 1999, gezien als aan de basis staande voor de moderne serie. Voor The Sopranos werd tv als minderwaardig gezien ten opzichte van cinema. Vaak wordt gezegd dat we zonder The Sopranos nooit series als Breaking Bad gehad hadden. In The Sopranos volgen we mafiabaas Tony Soprano (James Gandolfini). We zien afwisselend de dilemma’s die hij binnen de mafia-organisatie in New Jersey ondervindt als de problemen waar hij in de privésituatie bij zijn gezin tegenaan loopt. Wat ook tot conflicten leidt, is dat Tony als gangster bij een psychiater loopt. De serie telt zes seizoenen met 86 afleveringen in totaal.

 

True Detective

IMDb: 9,0

True Detective is een anthologie detective serie die sinds 2014 loopt. In ieder seizoen treffen we een nieuwe cast met een volledig nieuwe plot. Nic Pizzolatto is het brein achter deze serie. In seizoen waren dat Matthew McConaughey en Woody Harrelson, die terugkijken op een moordonderzoek over een prostituee in 1995. Seizoen twee met Rachel McAdams en Colin Farrell is iets minder goed ontvangen, maar met seizoen drie lijkt True Detective terug op de rails te zijn. In dit seizoen, met onder andere Mahershala Ali, staat de brute moord op twee vermiste kinderen in 1980 in de Ozarks centraal.

 

Westworld

IMDb: 8,8

Van alle HBO series – Game of Thrones daargelaten – kan je dit toch wel de meest ambitieuze serie noemen. Gebaseerd op een obscure film 1973, is deze dystopische serie gesitueerd in een pretpark waar gasten hun stoutste en wildste dromen kunnen laten uitkomen. In het park zijn meerdere werelden te vinden waar bezoekers zich bijvoorbeeld kunnen onderdompelen in het Wilde Westen. Alles tot moord aan toe is geen probleem, want het park wordt bewoond door robots, zogenaamde hosts. Dingen beginnen uit de klauwen te lopen, als de hosts zich bewust worden wat er gaande is. Een derde seizoen met Aaron Paul nieuw bij de cast zit er aan te komen.

 

Six Feet Under

IMDb: 8,7

Vijf seizoenen liep deze HBO serie, van 2001 tot en met 2005. De serie is gecentreerd rond de Fisher familie, die een uitvaartcentrum in Los Angeles runnen. De serie wordt gekenmerkt door een sinister, onheilspellend en eigenaardig sfeertje. Onder andere Michael C. Hall, die later de hoofdrol in Dexter had, is in de serie te zien als David, het middelste kind van de familie. Hij en zijn oudere broer Nate (Peter Krause) moeten onverwacht de leiding van de begrafenisonderneming overnemen na de dood van hun vader bij een busongeluk. Gauw blijkt dat er nogal wat onuitgesproken problemen binnen de familie spelen.

 

Boardwalk Empire

IMDb: 8,6

Een van de eerste HBO series die een grote naam vanuit de filmwereld naar televisie wist te krijgen, was Boardwalk Empire in 2010. Steve Buscemi speelt Enoch ”Nucky” Thompson. In de gangsterserie is Thompson verantwoordelijk voor de financiën van grote onderneming. Als zodanig heeft hij behoorlijk wat politieke invloed. Ook is hij hartstikke corrupt in Atlantic City, New Jersey, in de jaren 20. De pilot van de serie werd geregisseerd door Martin Scorsese en kostte een slordige 18 miljoen dollar. Ook onder andere Michael Pitt en Michael Shannon zijn in deze keiharde serie te zien.

 

Veep

IMDb: 8,3

Je zou op het eerste moment misschien niet zeggen, maar Veep is beslist de meest grofgebekte van alle HBO series. De beledigingen die personages in deze comedyshow elkaar naar het hoofd gooien zijn te briljant voor woorden. Ook het razendsnelle tempo van de soms inktzwarte humor van deze serie is bij vlagen haast onnavolgbaar. Julia Louis-Dreyfus, ook wel bekend als Elaine uit de sitcom Seinfeld, is aan het begin van de serie vicepresident Selina Meyer. Samen met haar staf volg je hoe de conversaties in de achterkamers van de politiek in Washington D.C. op het scherpst van de snede gevoerd worden. Met deze serie krijgen je lachspieren geen moment rust.

 

Check wat volgens de hoogst genoteerde oorlogsfilms op IMDb zijn.