De beste oorlogsfilms

Oorlogsfilms zijn al zo oud als cinema zelf. De thema’s die behandeld worden zijn bijvoorbeeld geweld, overleving, ontsnapping, gevangenschap, opoffering, broederschap, overwinning, religie en de dood. Ook zijn er anti-oorlogsfilms die zich veelal focussen op de onmenselijke situaties, de absurditeit en het leed bij soldaten en burgers die onlosmakelijk verbonden zijn aan oorlogen. Als je het zo stelt, klinkt dat allemaal niet heel gezellig, maar oorlog is nou eenmaal een zwaar thema.

Natuurlijk zijn er oorlogsfilms zoals de Rambo-filmreeks, waar het puur om knallen, vette actie en grote geweren gaat. Daar is niets mis, het levert immers vette actiefilms op die zeker vermakelijk zijn. Maar de hoogste noteringen op IMDb gaan duidelijk uit naar de serieuzere, meeslepende oorlogsdrama’s. Hieronder vind je de lijst van de tien oorlogsfilms die het allerhoogst scoren op IMDb.

10. Das Boot

IMDb-score: 8,4.

Das Boot is een Duitse cult favoriet van regisseur Wolfgang Petersen uit 1981. Het situeren van je film in een duikboot wordt je op de filmacademie al afgeraden, omdat de camera’s geen beweegruimte hebben. Als je het toch doet, moet je wel heel zeker van je zaak zijn. Dat het Petersen met Das Boot toch gelukt is, is best indrukwekkend. Het is dan ook de duurste Duitse film ooit. In de film is te zien hoe een groep militairen tijdens WOII haast onhaalbare missies moet uitvoeren aan boord van een Duitse U-Boot. De film is vorig jaar gereboot in de vorm van een acht-delige serie, maar er gaat natuurlijk niets boven de originele film.

 

9. Apocalypse Now

IMDb-score: 8,5.

Maar goed, als we het over haast onmogelijk te voltooien oorlogsfilms hebben met immense budgetten, dan mag Apocalypse Now niet ontbreken. Regisseur Francis Ford Coppola, eerder verantwoordelijk voor bijvoorbeeld The Godfather, deed een volle drie jaar over het filmproces. De film was in 1979 een van de eerste films die een kritisch beeld gaf van de Vietnamoorlog. Legerofficier Willard (Martin Sheen) wordt uitgezonden naar Vietnam om de gedeserteerde kolonel Kurtz (Marlon Brando), die door de inheemse bevolking als god aanbeden wordt, te stoppen. Onderweg is hij getuige van de verschrikkingen van de Vietnamoorlog.

 

8. Grave of the Fireflies

IMDb-score: 8,5.

Er zijn ook geanimeerde oorlogsfilms. Grave of the Fireflies is een Japanse film uit 1988 die ook wel bekend staat onder de naam Hotaru No Haka. De film komt voort uit Studio Ghibli, een grote naam binnen de wereld van de anime. De film is gesitueerd in de Japanse stad Kobe. Verteld wordt het verhaal van een broer en een zus, 14-jarige Seita en de 4-jarige Setsuko. Door een Amerikaanse bombardement zijn de kinderen hun ouders verloren. Zij moeten zien te overleven in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Kobe is zwaar getroffen tijdens WOII. De stad ligt in puin en voedsel is schaars.

 

7. The Pianist

IMDb-score: 8,5.

Adrien Brody speelt de rol van Władysław Szpilman, een Joodse muzikant tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen. De film begint in 1939 en toont hoe Szpilman’s leven als maar moeilijker wordt in een veranderende samenleving on Warschau. Op een gegeven moment moet Szpilman gedwongen in een ghetto wonen. Als de ghetto gaandeweg ontruimd wordt en iedereen naar concentratiekamp gestuurd wordt, verplaatst Szpilman zich van schuilplaats naar schuilplaats om uit handen van de Nazi’s te blijven. De film wordt geroemd om de rauwe, realistische weergave van de verschrikkingen en verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog in Polen.

 

6. La Vita è Bella

IMDb-score: 8,6.

Een groot deel van deze film draait om de komische talenten van Roberto Benigni. Voor zijn rol als Joodse eigenaar van een boekenwinkel Guido kreeg hij de Oscar voor beste acteur. Ook schreef en regisseerde hij deze film. La Vita è Bella wordt gewaardeerd als een van de meest hartverwarmende oorlogsfilms. Samen met zijn zoon komt Guido terecht in een concentratiekamp. Guido probeert de moed niet te verliezen en het leven zo dragelijk mogelijk te maken. Door middel van humor en zijn rijke fantasie probeert Guido zijn zoon af te schermen van alle horror en verschrikkingen die zich in het kamp voordoen.

 

5. Saving Private Ryan

IMDb-score: 8,6.

6 juni 1944 is de geschiedenisboeken in gegaan als D-Day (Decision Day), de dag dat de geallieerden in Normandië massaal het strand bestormden en begonnen aan de uitputtende operatie Europa te bevrijden van de bezetter. Alleen al de openingsscène, waarin die bestorming zeer confronterend neergezet wordt, laat zien dat Steven Spielberg wel degelijk een meester regisseur is als hij zijn best doet. Kapitein Miller (Tom Hanks) maakt deel uit van de grootscheepse operatie. Hij geeft leiding aan een team, dat zich op vijandelijk grondgebied moet begeven om een soldaat, Private Ryan (Matt Damon), te bevrijden en in veiligheid te brengen.

 

4. Uri: The Surgical Strike

IMDb-score: 8,6.

Er worden nog altijd goede oorlogsfilms gemaakt. Deze film met een rating op IMDb van 8,6 kwam uit in januari van 2019. Heb jij hem gemist? Ja, wij dus ook. Uri: The Surgical Strike is een Indiase oorlogfilm die niet in de Nederlandse bioscopen gedraaid heeft. De film gaat over een missie van het Indiase leger dat in vijf hoofdstukken verteld wordt. De militairen voeren een tactische aanval uit op militanten in het door Pakistan geregeerde Kashmir. De aanval is een vergeldingsactie voor een terroristische aanslag op een legerbasis, waarbij Indiase soldaten om het leven gekomen zijn. Hebben we toch wat gemist, zo lijkt het.

 

3. Ayla: The Daughter of War

IMDb-score: 8,7.

Nog eentje die valt onder de categorie oorlogsfilms die je misschien niet kent is Alya: The Daughter of War. Met een score van 8,7 is deze Turkse film een verrassing zo hoog in de lijst. Ook opvallend is dat de film pas uit 2017 komt. Sergeant Süleyman vindt in 1950 tussen de ravages die aangericht zijn in de Koreaanse oorlog een klein, onderkoeld meisje. Er is geen spoor van haar ouders te bekennen. Süleyman besluit dat hij haar hier niet zo achter kan laten en haar mee te nemen. Ze is de vreugde van het hele bataljon, maar als de oorlog voorbij is, moet Süleyman haar bij een weeshuis achterlaten. Al gauw krijgt Süleyman er spijt van. Zal hij haar ooit nog terugvinden?

 

2. Schindler’s List

IMDb-score: 8,9.

Niet één, maar maar liefst twee oorlogsfilms van Steven Spielberg komen voor in deze lijst. De regisseur heeft Joods-Ukraïense roots en de Tweede Wereldoorlog is altijd een groot thema geweest binnen Spielbergs oeuvre. Schindler’s List uit 1993 is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Liam Neeson speelt de rol van Oskar Schindler. Schindler is een industrieel ondernemer in bezet Polen. Als hij ziet welk lot zijn Joodse werknemer onder het regime van de Duitsers beschoren is, gaat hij ze om hem bekommeren. Dankzij Schindler weten duizenden Joden de oorlog te overleven.

 

1. Dağ II

IMDb-score: 9,3.

De verrassende nummer #1 in de lijst van hoogst genoteerde oorlogsfilms op IMDb is Dağ II. Het is tevens de tweede Turkse oorlogsfilm in deze top 10 en ook deze film kwam recentelijk – 2016 – uit. ‘Dağ’ is Turks voor berg. De film is een sequel van een eerste film die in 2012 uitkwam. Journaliste Ceyda wordt ontvoerd door IS als ze verslag doet van de erbarmelijke omstandigheden waar de Yezidi’s onder gebukt gaan. De film wordt verteld vanuit het perspectief van Oğuz. Samen met Bekir maakt hij deel uit van een zevenkoppig team, dat verantwoordelijk is voor de reddingsactie van journaliste Ceyda.

 

Bekijk ook wat de misdaadseries met de hoogste scores op IMDb zijn.