Wat verandert er aan je lichaam als je ouder wordt?

Hoe ontkom je aan ouder worden? Hoe voorkom je veranderingen aan je lichaam? Het simpele antwoord is: niet. Ouder worden gebeurt met de dag en daar doe je niks aan. Hoewel sommige mensen de tijd wel even stil zouden willen zetten om het verouderingsproces te vertragen, zijn anderen er helemaal oké mee en laten het gewoon gebeuren. Het hoeft namelijk niet altijd zo te zijn dat je er op achteruit gaat. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat vrouwen grijze haren bij mannen ontzettend aantrekkelijk vinden.

 

Ben je als man de dupe en krijg je wel last van de negatieve bijwerkingen van ouderdom, dan kan dat voor heel wat onzekerheid zorgen. Wat zijn de 4 ergste veranderingen aan het mannenlichaam na je 40e? Je vindt ze hieronder.

1. Erectiestoornissen

We beginnen meteen met een bijwerking die geen enkele man zou willen krijgen, een erectiestoornis. Een erectiestoornis is een van de meest voorkomende problemen bij mannen boven de 40 jaar.

Nu is het begrijpelijk dat mannen die rondlopen met dit probleem er liever niet over willen praten. Vaak is dit uit schaamte en hebben ze het gevoel dat mensen het zien als een weerspiegeling van hun mannelijkheid. Nergens voor nodig natuurlijk.

De 4 ergste veranderingen aan het mannenlichaam na je 40e

Hoe werkt zo’n erectiestoornis nou precies? Het gaat als volgt: naarmate de man ouder wordt, krimpen de bloedvaten, verzwakt hun hart en vertraagt hun bloedsomloop. Als gevolg hiervan kan het moeilijker worden om een erectie te krijgen.

2. Een dikke (bier)buik

Dit is een van de eerste tekenen van ouder worden. Je gewicht neemt toe en dan hebben we het voornamelijk over de buik. Je krijgt een dad-bod. Hoe komt dit? Een mogelijke oorzaak zouden de biertjes kunnen zijn die er door de jaren heen in zijn gegaan, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Testosteron is het hormoon in je lichaam dat zorgt voor het opbouwen van je spiermassa. Naarmate je ouder wordt, begint je testosteronspiegel beetje bij beetje af te nemen. Het afnemen leidt tot een verminderde spierproductie door het hele lichaam. Je spieren worden slapper, waardoor er een dikke buik kan opstaan.

De 4 ergste veranderingen aan het mannenlichaam na je 40e

Maar mannen, geen zorgen. Er is een wondermiddel dat dit proces tegen zou kunnen gaan, namelijk sporten.

3. Ouderdomsvlekken

Hoewel ouderdomsvlekken verschillen per persoon en je ze kunt voorkomen, is het toch een vervelend gevolg van ouderdom. Deze vlekken komen over het algemeen vaker voor bij mannen en verschijnen vaak als donkerbruine of geelbruine vlekken op de huid. Hoewel ze het meest voorkomen op de handen, armen, het gezicht, de nek en de rug, kunnen ze eigenlijk op heel het lichaam verschijnen.

Ouderdomsvlekken zijn vaak een gevolg van overmatig zonnen gedurende een lange periode. Op de vraag hoe je deze vlekken dan zou kunnen voorkomen, is minder blootstelling aan de zon. Wanneer je dan toch in de zon wil liggen, jezelf te beschermen met zonnebrandcrème het antwoord.

4. Haaruitval en/of grijze haren

Ja, dit hoort er helaas ook bij. Of je last gaat krijgen van deze bijwerkingen hangt onder andere af van je genen. De ene kan namelijk al kaal worden als ze in de twintig zijn, terwijl anderen een volle haardos houden ver in de 80, 90 en daarna.

grijze haren

Om op zo’n leeftijd nog een grote bos haar te hebben is niet zo vanzelfsprekend. De grote meerderheid van de mannen zal al last krijgen van haaruitval wanneer ze de veertig bereiken. Naarmate je ouder wordt, zal je haarlijn waarschijnlijk terugtrekken en verschijnen er inhammen.

Wanneer een haartransplantatie je te ver gaat, zijn er altijd nog (voeding) producten die haaruitval verminderen.