Ouder worden gaat vaak gepaard met kwalen

Zowel fysiek als mentaal zal je gaan merken dat je ouder aan het worden bent. Als je last hebt van de volgende kwalen, kan je er maar beter iets aan doen.

 

1. Ineens rugpijn

Dit is een typische klacht van iemand die ouder wordt: je merkt dat je rug het af en toe zwaarder krijgt en moet het daardoor eens in de zoveel tijd even rustig aan doen. Misschien is het mogelijk dat deze kwaal nog verdwijnt maar over het algemeen is dit het begin van het einde.

2. Snel moe zijn

Voorheen kon je nog makkelijk een uur sporten en dan had je het idee dat je er nog wel even tegen aankon. Nu ben je echter al kapot nadat je een sprintje trekt om de bus te halen. Je conditie gaat er met de jaren langzaam op achteruit zonder dat je het direct doorhebt. Bekijk ook hoe je fit wordt in je dertiger jaren.

3. Een avondje in de kroeg overslaan voor hangen op de bank

Waar je voorheen nog stond te springen om samen met je vrienden uit te gaan, merk je nu dat je eigenlijk veel meer behoefte hebt aan een rustig avondje op de bank met Netflix. Check de beste series op Netflix volgens IMDb en bepaal wat jij gaat kijken.

ouder worden

4. Vrouwen benaderen

Als je dan toch naar de kroeg gaat merk je dat je niet meer zo makkelijk op vrouwen afstapt. Eerder was het nog geen probleem om met een onbekende vrouw aan de praat te raken. Nu lijkt het echter alsof er een drempel is. Dit hoeft eigenlijk helemaal niet want er is een manier waardoor je als oudere man toch interessant blijft voor vouwen.

5. Je kan de technologische ontwikkelingen niet meer bijbenen

Wordt het voor jou tegenwoordig moeilijk om die ‘moderne’ telefoons te besturen? Of vindt jij het soms ook moeilijk om die nieuwe gecompliceerde televisies aan de praat te krijgen? Dan ben je niet de enige, want veel oudere mensen hebben moeite om alle technologische ontwikkelingen bij te kunnen benen.

6. Vergeetachtigheid

Waar heb je je telefoon nou gelaten? Welke afspraak had je vandaag ook alweer op de planning staan? Dit is een probleem waar veel mensen die ouder worden mee te kampen krijgen. Je hoeft je er niet voor te schamen, en kan maar beter accepteren dat je geheugen beetje bij beetje zal gaan afbrokkelen.

7. Terugtrekkende haargrens

Dit is wellicht één van de pijnlijkste en opvallendste kwalen. Hoe jij vroeger voor de spiegel stond om die volle bos haren in model te brengen met een flinke pot gel, bestaat jouw haar routine vandaag de dag alleen maar uit noodoplossingen. Je haar wordt dunner en je hebt last van kale kruin en een terugtrekkende haargrens. Op een gegeven moment moet je het gewoon omarmen en kiezen voor een kapsel voor mannen met een terugtrekkende haargrens.

8. Verminderd zicht

Heb jij nooit een bril of lenzen gehad, en merk je dat je toch minder goed kan zien? Dan komt dat waarschijnlijk door het fenomeen dat ouderdom heet. Je ogen beginnen er ook onder te lijden. Dit probleem kan nog (deels) worden opgelost door het aanschaffen van een bril of het gebruik van lenzen. Check wel eerst welke bril goed bij jouw gezichtsvorm past.

Ouder worden kwalen

9. Angstig worden

Waar je eerst nog door het hele huis heen rende en zonder angst een stuk in je auto ging rijden, is dat nu wel anders. Als je de trap afloopt zorg je toch wel dat je de trapleuning goed vasthoudt. Wanneer je een stukje gaat rijden merk je dat je niet meer zo onbevreesd in de auto zit als een paar jaar geleden.

10. Je wordt minder onafhankelijk

Dit doet je misschien wel het meeste pijn, maar moet je op een gegeven moment toch zien te accepteren. Wordt het moeilijk om het hele huishouden helemaal alleen te doen en daarnaast ook nog naar de supermarkt te gaan zodat je voldoende eten in huis hebt? Je wordt minder onafhankelijk en kan niet meer alles zelf doen. Als je dit merkt zal het niet lang meer duren voordat de thuiszorg op de stoep staat.