Grijs worden

De haarkleur wordt bepaald door Melanine. Melanine is een pigment dat door de haarzakjes wordt aangemaakt. Naarmate je ouder wordt maken deze haarzakjes minder Melanine aan. Dit zorgt ervoor dat je haren grijs worden. De leeftijd wanneer dit gebeurt is bij iedereen verschillend. In het algemeen wordt dit genetisch bepaald. Een andere reden is stress, hoewel stress niet direct voor grijze haren zorgt, kan het wel een indirecte oorzaak zijn. Zo kan stress zorgen voor haaruitval. Wanneer deze haren terug groeien hebben ze vaak minder pigment dan voorheen, wat weer kan leiden dat het haar grijs wordt.

Kan het worden teruggedraaid?

Wanneer je op erg jonge leeftijd al grijs begint te worden zouden er ook andere oorzaken kunnen zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat een te kort aan vitamine B12, problemen met je hypofyse of schildklier kan leiden tot grijs worden op jonge leeftijd. Mocht dit bij jou het geval zijn, raadpleeg dan een dokter. Met de juiste behandeling kan het verholpen worden.

grijze haren grijs haar MAN MAN 1

Hoe te voorkomen

Als het genetisch bepaald is, is er geen ontkomen aan. Wat je wel kunt doen, is het uitstellen. Dit kun je doen door gezond te leven, want gezond leven zorgt ervoor dat je jouw lichaam jong houdt. Dus sla die pizza zo nu en dan een keer over en probeer je dieet te verbeteren. We proberen je niet meteen helemaal door te laten slaan in die “jouw lichaam, jouw tempel mentaliteit”, maar het kan geen kwaad om goed voor je lichaam te zorgen. Stoppen met roken zou ook een optie kunnen zijn. Hoewel het niet wetenschappelijk is aangetoond dat roken direct in verband staat met grijs worden, is roken wel iets wat ouderdom bevorderd.

Vitamine D bevordert ook de haargroei en zorgt ervoor dat je haar gezond blijft. Heb je hier een tekort aan, probeer dan af en toe in de zon te zitten. De zon is een belangrijke bron voor de aanmaak van vitamine D.

Grijs haar, wat nu?

Als je eenmaal grijzen haren hebt, wat dan? Ben je geen fan van je grijze haren, dan zou je er altijd voor kunnen kiezen om je haar te verven, of zelfs af te scheren. Kies je ervoor om je haar te verven, ga dan wel voor een kleur die bij je past en die er natuurlijk uitziet. Ook bij het eraf scheren is het belangrijk dat het bij je past. Staat het je niet? Probeer dan de grijze look te rocken, steeds meer celebrities omarmen het.

Het belangrijkste is dat je kiest voor de look waar jij je het prettigst bij voelt én die bij jou past. Weet je niet welk kapsel bij jou past, vraag dan hulp van je kapper. Deze kan jou uitstekend helpen bij het bepalen van je kapsel.

MAN MAN grijze haren grijs haar

De styling

Als je de juiste look eenmaal hebt, is het van belang dat je kiest voor de juiste styling. Ga voor een mat product die textuur aanbrengt. Ook is volume essentieel, zeker omdat grijs haar vaak gepaard gaat met haarverlies of het dunner worden van het haar.

De grijze baard

Ook de baardharen worden uiteindelijk grijs. Hierbij is het belangrijk dat de baard goed verzorgd is. Hou je hem niet goed bij, dan doet dit af aan de klasse die een grijze baard heeft. Zorg dat je baard goed gecontoured en gestructureerd is. Laat hem niet te lang groeien, ga voor een meer getrimde of stoppel look.

Omarm die grijze lokken en verzorg je haar en baard op de juiste wijze.