1. Drink meer water

Wil je sneller afvallen, dan heb je deze vast al wel eens eerder gehoord: water drinken helpt bij het afvallen. Het is eigenlijk heel simpel, want water drinken zorgt ervoor dat je sneller verzadigd bent en minder last hebt van een hongergevoel. En natuurlijk is het gewoon goed om

2. Meer eiwitten eten

Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn allemaal belangrijk voor ons lichaam, maar vooral het eten van genoeg eiwitten kunnen helpen bij het afvallen. Net als water zorgen ze dat je minder snel weer honger hebt. Eiwitten zijn ook belangrijk als je spieren wilt opbouwen.

3. Op hetzelfde moment wegen

Dit zorgt er niet per se voor dat je sneller afvalt, maar het geeft je wel een beter beeld van je progressie. Je weegt namelijk niet op elk moment van de dag hetzelfde: het verschil kan wel twee kilo zijn. Het beste kun je jezelf in de ochtend wegen voordat je eet, maar nadat je naar het toilet bent geweest.

op hetzelfde moment wegen sneller afvallen

4. Niet je calorieën drinken

De grootste boosdoeners die je tegenwerken bij het afvallen zijn etenswaren en drinken waarvan je misschien niet verwacht dat ze veel calorieën bevatten. In vruchtensap zit vaak bijna evenveel suikers als in frisdrank. Fruit bevat namelijk ook veel suikers en je mist de vezels die je normaal binnen zou krijgen bij het fruit. Frisdrank én fruitsappen kun je dus beter laten staan.

5. Meer koffie drinken

In plaats van fruitsap kun je beter een kopje koffie drinken. Koffie versnelt namelijk je metabolisme. En die boost kan je spijsvertering goed gebruiken wanneer je wilt afvallen. Overdrijf alleen ook niet: te veel koffie kan hetzelfde effect hebben als een laxeermiddel.

6. Probeer compound oefeningen

Ook als je vooral bezig bent met afvallen en niet echt met spieropbouw is het goed om je spieren te trainen. Meer spiermassa betekent namelijk dat je meer calorieën verbrandt, ook in rust. Je kunt tijdens je work-outs het beste compound oefeningen doen. Dat zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint en dat is een stuk efficiënter.

compound oefeningen

7. Doe weekboodschappen

Elke dag naar de supermarkt is gevaarlijk wanneer je probeert af te vallen, zeker wanneer je meestal met een lege maag door de schappen loopt. De kans is dan groter dat je impulsaankopen doet en ongezonde dingen in huis haalt. Je kunt beter je maaltijden plannen en aan het begin van de week al je boodschappen doen.

8. Houd het leuk

Wanneer je begint met afvallen stel je doelen die je graag wil halen en ben je daar soms zo op gefocust dat je je er eigenlijk alleen maar slechter door voelt. Zorg dat je niet alles met tegenzin doet, maar een sport weet te vinden die je leuk vindt en dat je ook nog wel dingen eet gewoon omdat ze lekker zijn.

9. Daag jezelf ook uit

Toch is het ook goed om jezelf uit te dagen, maar dat moet je wel op de goede manier doen. Ga voor kleine doelen die je steeds weer kunt verhogen zodat de uitdaging erin blijft. Wanneer je merkt dat je work-out je makkelijk af gaat, kun je bijvoorbeeld de volgende keer wat zwaarder trainen.

10. Draaf niet door

Dit is misschien wel de belangrijkste tip op deze lijst. Er zijn grenzen aan hoeveel je kan afvallen en het is niet goed wanneer de rest van je leven eronder begint te lijden. Je hoeft niet extreem te diëten of zeven keer per week in de sportschool te vinden zijn wanneer je je daar alleen maar slechter door voelt. Het is juist beter om aanpassingen te doen in je gewoontes die je op langere termijn kanvolhouden.