Afvallen door je metabolisme te boosten met deze tips

Er zijn verschillende redenen waarom je metabolisme – ook wel je stofwisseling genoemd – langzamer wordt. Bijvoorbeeld doordat je ouder wordt, spiermassa verliest of niet genoeg beweegt. Ook te weinig calorieën eten kan ervoor zorgen dat je metabolisme langzamer wordt. Je lichaam merkt dat het te weinig krijgt en gaat zuiniger om met wat het heeft. Daarom kan het goed zijn om je metabolisme een boost te geven zodat je makkelijker kan afvallen.

 

1. Zorg dat je genoeg calorieën binnenkrijgt

Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën per dag nodig om in leven te blijven. Dat is je BMR, je Basal Metabolic Rate. Die is gebaseerd onder andere op je gewicht en lichaamssamenstelling, leeftijd en geslacht. Het gemiddelde BMR van een man is ongeveer 1.500 calorieën per dag en het verschilt van 1.200 tot 1.800. Je kunt makkelijk online of via apps berekenen wat je BMR is en gebaseerd op hoe actief je bent ook je totale caloriebehoefte. Voor het afvallen moet je uitgaan van 500 tot 1.000 calorieën per dag minder dan je behoefte, maar nooit minder dan je BMR. Dan gaat je lichaam namelijk in spaarstand.

stofwisseling versnellen afvallen eiwitten genoeg calorieen

2. Eet meer eiwitten

Ook een gebrek aan eiwitten kan ervoor zorgen dat stofwisseling vertraagd wordt. De gemiddelde man heeft 56 gram eiwit nodig per dag. Wanneer je het preciezer wilt weten, kun je uitgaan van een hoeveelheid tussen 1,2 en 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Het is makkelijk om op deze manier je metabolisme een boost te geven, door net wat meer eiwitten te eten. Bijvoorbeeld door te ontbijten met eieren of havermout, meer kip en peulvruchten te eten of zelfs voor een eiwitshake te gaan.

3. Vervang zout door kruiden

Heerlijk, een beetje zout over je eten voor net wat extra smaak. Helaas is zout helemaal niet goed voor ons en kan het leiden tot een hoge bloeddruk en hartproblemen. Gelukkig is er nog een andere manier om het eten smaak te geven: kruiden. Kruiden kunnen de stofwisseling versnellen door de stoffen die ze bevatten. Cayenne is een voorbeeld met capsaïcine, wat het zo pittig maakt. Ook kurkuma en gember kunnen je metabolisme een boost geven. Van cayenne hoef je maar een kwart theelepel te eten voor het effect, van kurkuma ongeveer een halve tot 1 theelepel.