Waarom moet je eiwitshakes gebruiken?

Iedereen heeft eiwitten nodig. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van het lichaam en helpen ons bij het herstellen van de huid, weefsel, spieren en botten. Na een zware fitnesstraining is het belangrijk dat je spieren herstellen, want zo word je uiteindelijk sterker. Het gebruiken van eiwitshakes bied dan ook voordelen, maar helaas zitten hier ook nadelen aan.

Voordelen

1. eiwitshakes zijn makkelijk

Eiwitshakes maken het makkelijker om op tijd, genoeg eiwitten binnen te krijgen. Wanneer je geen behoefte hebt om veel te eten, kan zo’n shake de uitkomst bieden om alsnog aan jouw behoeften te komen.

2. Verschillende eiwitten

Er zijn verschillende eiwitshakes. Zo heb je onder andere eiwitshakes met caseïne eiwit en shakes met ‘wheypoeder’. Deze eiwitshakes bieden allebei hun eigen voordelen. Caseïne eiwit blijft langer in het lichaam zitten, waardoor je spieren langer gevoed blijven. Wheypoeder bevat eiwit wat sneller door het lichaam wordt opgenomen. Dus wanneer je dit direct na het trainen drinkt hebben je spieren sneller de juiste voedingstoffen binnen. Ze kunnen dan gelijk beginnen met het herstelproces.

3. Positief effect op je prestaties

Het is wetenschappelijk nog niet helemaal vastgesteld, maar duurlopers geven aan dat eiwitpoeder hun prestatie positief beïnvloeden. Dit zou komen doordat eiwitpoeder helpt bij het herstellen van hun spierglycogeen. Dit is als het ware de brandstof van je spieren, maar ook waar ze later op kunnen terugvallen.

te veel eiwitten

Nadelen van eiwitshakes

Zoals veel dingen voordelen en nadelen hebben, is dit ook met eiwitshakes het geval. Hier hebben wij drie redenen waarom je het misschien beter kan laten staan.

1. Toegevoegde stoffen

In veel eiwitshakes zitten er behalve eiwit ook andere stoffen in toegevoegd, waar veel sporters niet op zitten te wachten. Bijvoorbeeld kleurstoffen en suikers om de smaak aangenamer te maken. Dit zijn natuurlijk extra’s die je liever niet in je lichaam wil krijgen.

2. Te veel eiwitten is ook niet goed

Eiwitten zijn een soort trend geworden tegenwoordig. Je ziet het in steeds meer producten terugkomen. Maar eigenlijk kan je ook teveel eiwit binnenkrijgen en dit kan op ten duur ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Zo kan een teveel aan eiwit bijvoorbeeld bijdragen aan hart en vaatziekte en nierproblemen.

nadelen eiwitshakes

3. Eiwitshakes zijn duur

Eigenlijk heb je eiwitshakes niet nodig wanneer je al je eiwit uit normale voeding kan halen. Het is vooral een handig product, die bedoeld is voor mensen die dit niet lukt. Daarom zou je kritisch kunnen nadenken of je voor dit gemak extra geld wilt uitgeven.

Eiwitshakes hebben dus voor en nadelen en of het product voor jou een uitkomst biedt heeft vooral met je eigen levensstijl en voedingspatroon te maken. Het is dan ook goed om na te gaan of je al genoeg eiwit binnenkrijgt en of misschien een nieuw dieet geen betere optie is.