Waarom moet je eiwitten binnenkrijgen?

Eiwitten moeten een vast onderdeel zijn van je voeding om er optimaal van te kunnen profiteren. Is het percentage echter meer dan 35%, dan loop je risico om tal van klachten te krijgen. Voor de goede orde: we hebben het dan over het percentage calorieën wat je uit de eiwitten haalt. Er hangen toch echt een aantal gevolgen aan en als het structureel een hoge inname betreft zijn de gevolgen vaak nog groter.

Zoveel proteïne heb je nodig

Dat eiwitten belangrijk zijn, daar zal niemand aan twijfelen. De hoeveelheid die je nodig hebt verschilt echter. In algemene zin kun je ervan uitgaan dat je 0.8 gram aan eiwitten nodig hebt per kilo lichaamsgewicht. Doe je fanatiek aan sport dan zul je het daar niet mee redden. In dat geval heb je al gauw 1.2 – 1.4 gram per kilo lichaamsgewicht nodig en doe je aan krachtsport, dan wordt dit nog meer: 1.6 – 1.8 gram per kilo lichaamsgewicht. In dat laatste geval doe je namelijk een groot beroep op je spieren en dus zul je die goed moeten onderhouden om afbraak van de spieren te voorkomen.

te veel eiwitten

Te veel is nooit goed

Alles waar te veel voor staat is niet goed en dat geldt ook voor de dagelijkse inname van eiwitten. Als dat incidenteel gebeurt is dat vaak geen probleem, maar het wordt een ander verhaal als je consequent teveel proteïne naar binnen werkt. Het risico dat zoiets gebeurt is vrij groot. Denk maar aan al die eiwitshakes die je consumeert. Als je daarnaast ook nog eens een eiwitrijke maaltijd nuttigt zit je al gauw boven je limiet. Dat kan op den duur leiden tot tal van klachten:

  • Uitdroging
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Spijsverteringsproblemen
  • Epileptische aanvallen

Als de calorieën die je binnen krijgt voor meer dan 35% afkomstig is van eiwitten, dan zou je moeten overwegen of je hier mee door wilt gaan.

eiwitten eten
Foto via Total Shape

De symptomen van te veel eiwitten eten

Krijg je te veel eiwitten binnen, dan zul je dat niet direct merken. Op den duur gaan er juist wel kleine veranderingen plaats vinden. Dit zijn juist de signalen die je serieus moet nemen:

1. Slechte adem

Eiwitten zorgen niet alleen voor de opbouw van spiermassa, het kan ook zorgen voor een slechte adem. De bacteriën die de eiwitten afbreken laten namelijk een vervelende geur achter die je het beste kan omschrijven als de geur van rotte eieren. Dat is dus alles behalve prettig.

2. Problemen met de spijsvertering

Eet je veel eiwitten, dan is de kans groot dat dit ten koste gaat van andere voedingsstoffen zoals vezels. Ook al lijkt dit niet direct een groot probleem te zijn, het zorgt wel voor problemen met je spijsvertering. Zaken als vezels heb je gewoon nodig omdat ze betrokken zijn bij tal van processen in je lichaam, bovendien zorgen vezels ook voor een gezonde darmflora.

3. Verlies van eetlust

Het voordeel van eiwitten is dat het zorgt voor een verzadigd gevoel. Dat is ook gelijk het risico wat op de loer ligt als je te veel eiwitten nuttigt. Dat kan handig zijn als je wilt afvallen, maar als je serieus werk wil maken van je wens om meer spiermassa te krijgen, dan is het verlies van lichaamsgewicht wel het laatste waar je aan wilt denken.

4. Gewichtstoename

Het klinkt als een tegenstelling, maar een te grote inname van eiwitten kan ook leiden tot een gewichtstoename. In het meest positieve geval komt dat doordat je spiermassa toeneemt. Als dat de bedoeling is, is dat natuurlijk geen probleem. Het wordt een ander verhaal als je juist meer calorieën binnen krijgt, dan wat je verbrandt. Die worden namelijk opgeslagen als vet en zorgen dus voor een toename van je gewicht. Dit kan ook gebeuren wanneer je te veel eiwitten binnen krijgt.