Hoe moet ik afvallen?

De hamvraag die veel mannen stellen. Waar moet ik opletten tijdens het afvallen? Dat ligt natuurlijk wel aan een aantal factoren. Waar wij nu vooral op gaan focussen is wat je wel kan eten in plaats van alles wat je niet kan eten. Als je wil afvallen is het beter om goed en gezond te eten in plaats van heel weinig te eten. Zo heb je meer energie, voel jij je lekkerder en hoef je jezelf niet helemaal uit te hongeren.

1. Vijf maaltijden per dag

We hebben het hier over drie maaltijden en twee gezonde snacks. Het gaat er natuurlijk wel om dat je gezonde maaltijden in elkaar zet en goed eet. Drie keer pizza bestellen gaat je niet doen afvallen. Als je geen maaltijden overslaat, zal je metabolisme eerder gaan werken dan wanneer je maaltijden wel overslaat. Met regelmaat eten zorgt er ook voor dat je minder snel honger hebt, wat ook goed is om het snacken tegen te gaan.

2. Vezels eten is goed voor het afvallen

Vezels zijn fantastische vullers voor jouw maag. Als je producten eet die rijk zijn aan vezels, zal je langer en sneller vol zitten. Hierdoor zal je minder gaan snoepen en minder snel een craving hebben naar suiker of ander (ongezond) voedsel. Daarnaast is het ook nog goed voor je spijsvertering. Bij vezelrijke producten moet je denken aan: volkoren (donker) brood, volkoren pasta, wraps, havermout, fruit en groenten.

vezelrijk eten

3. Eet minder bewerkte producten

In veel bewerkte producten zitten koolhydraten, suikers en andere producten die het lekker maken, maar wel minder gezond maken. Doordat het bewerkte producten zijn, zitten er minder voedingsstoffen in en krijg je ook nog eens sneller honger. Probeer daarom producten te eten die zo min mogelijk bewerkt zijn. De vezelrijke producten zijn hier een goed voorbeeld van. Laat de witte rijst en het witte brood eens staan en probeer volkoren pasta en donker brood. Je zal hierdoor gezondere producten binnen krijgen, minder honger hebben en dit zal uiteindelijk het afvallen doen bevorderen.

4. Tel niet je calorieën om correct te kunnen afvallen

Het gaat er namelijk vooral om dat je de juiste producten eet en niet dat door het calorieën tellen opeens jouw fruit inname gaat beperken. Tuurlijk, in fruit zit suiker maar ook megaveel vitamines. Zorg ervoor dat je wat extra eiwitten inneemt als je veel sport, maar eet vooral goed en gezond én in normale proporties. Hierdoor zal je minder snel honger hebben. Een goed dieet kost geen extra moeite. Voor deze koude winterse dagen zijn wat extra vitaminen ook erg handig om een jezelf te bewaken tegen ziektes.

5. Wees niet bang om vet te eten

We zeggen niet dat je de pizza uit de vriezer moet pakken en de patatboer moet gaan bellen. We bedoelen natuurlijk wel gezonde vetten. Je moet dan denken aan avocado en noten bijvoorbeeld. Als je noten als vervanger voor chips gaat nemen ben je al een heel stuk beter bezig. Vreet ook niet een hele kilo noten elke avond weg, maar je snapt wat we bedoelen.

gezonde vetten voor afvallen

6. Skip ontbijt niet

Ontbijten skippen is echt geen optie als je wil afvallen. Je ontneemt jouw lichaam de brandstof die het nodig heeft om op te starten. Als jouw lichaam niet kan opstarten, dan kan jouw metabolisme ook niet zijn werk doen. Zorg ervoor dat je binnen 90 minuten van opstaan wat heb gegeten.