Hoe kan je je metabolisme verhogen en afvallen?

Om heel eerlijk te zijn: het verhaal over het metabolisme is behoorlijk complex. De manier waarop je lichaam werkt is namelijk afhankelijk van tal van factoren. Echter zijn er wel een aantal punten waar je op kan letten als je wil afvallen. Zo verhoog jij de snelheid van je stofwisseling.

1. Goed ontbijten

Word je wakker, dan zal je lichaam de beschikbare energie evalueren en verdelen over de verschillende organen. Het eerste uur na het wakker worden is ook het belangrijkste. Het ontbijt overslaan is dus geen verstandige optie omdat je lichaam dan gewoon energie tekort komt. Mocht je nog een reden nodig hebben om voortaan wel te ontbijten: de hersenen gebruiken 20% van de beschikbare energie. Eet je dus te weinig in de ochtenduren, dan kan dat ertoe leiden dat je sneller moe bent en je moeilijk kunt concentreren.

goed ontbijt afvallen stimuleren

2. Zorg voor routine

De eerste stap is het opbouwen van een goed functionerend metabolisme is door te zorgen voor routine. Dat wil zeggen, profiteer van de momenten waarop je energieniveau op het hoogst is. Veelal is de ochtend dus het meest geschikte tijdstip om aan alle noodzakelijke verplichtingen te voldoen, je bent dan immers het meest productief. Dat is overigens geen vaststaand gegeven, je metabolisme is namelijk ook afhankelijk van je hormoonhuishouding.

3. Train in de ochtenduren

In de meeste gevallen zul je de sportschool bezoeken in de avonduren. Aan de ene kant logisch omdat je overdag moet werken, maar dat is vaak wel het moment waarop je energieniveau op z’n laagst is. Je doet er dus verstandig om om juist in de ochtenduren aan krachttraining te doen. Zo zorg je ervoor dat je het meeste resultaat uit je inspanningen haalt.

metabolisme stimuleren met sporten

4. Zorg voor voldoende slaap als je wil afvallen

Mensen die chronisch te weinig slapen, hebben meer kans op het ontwikkelen van diabetes en andere gezondheidsklachten. Vooral als je wat ouder begint te worden is een kwalitatief goede slaap van groot belang. Op die manier optimaliseer je niet alleen je metabolisme, maar draag je ook bij aan een goede gezondheid en gaat het afvallen een stuk eenvoudiger.

5. Drink een glas water

Het is de meest bekende truc om minder te eten en dus om af te vallen: voor de maaltijd water drinken. Bijkomend voordeel is dat een goed hydratatie zorgt voor een beter metabolisme. Drink je een glas water voor je gaat slapen, dan verminder je de kans op uitdroging. Tijdens je slaap verlies je namelijk vocht en ontstaat er een situatie waarin je metabolisme trager wordt. Als je dus zelf merkt dat je bij het opstaan al vermoeid bent, dan is de kans groot dat je dat probleem te lijf kunt gaan door voor het slapen gaan een glas water te drinken.

6. Yoga helpt

Een andere manier om je metabolisme een flinke boost te geven, is yoga. Dat klinkt wellicht gek, maar door middel van yoga verlaag je de stress. Een belangrijk onderdeel bij stress is de productie van het hormoon cortisol. In stressvolle situaties produceert je lichaam grote hoeveelheden van dit hormoon. Op zich is dat niet zo vreemd, maar het heeft wel een belangrijk nadeel. Die extra aanmaak van cortisol zorgt ervoor dat het lichaam vet gaat opslaan in en nabij de organen. Wil je dus echt afvallen, vermijd dan stress. Je kunt al behoorlijk veel voordeel ervaren door dagelijks slechts tien minuten te besteden aan de yoga oefeningen.