Slechte nachtrust heeft negatieve effecten

Heel veel mensen hebben last van een slechte nachtrust. Vaak begint dit probleem bij het in slaap vallen. Dit kan komen door stress, een gebrek aan comfort of schermgebruik laat op de avond. Dit leidt tot vermoeidheid en dat zorgt op haar beurt weer voor verminderde prestaties op het werk. Toch is een goede nachtrust belangrijk voor je mentale en fysieke herstel. Het is voor niemand leuk om moe te zijn en iedereen zoekt hier zijn of haar oplossingen voor. Dokter Andrew Weil van de Harvard-universiteit brengt zijn oplossing om snel in slaap te komen: de ademhalingstechniek die hij 4-7-8 noemt.

In slaap vallen door je ademhaling

Het werkt zo: je plaatst het puntje van je tong net achter je voortanden tegen je gehemelte en ademt alle lucht in je longen uit via je mond. Vervolgens adem je via je neus weer in, terwijl je tot vier telt. Deze adem houd je zeven seconden vast. Vervolgens adem je weer uit door je mond, terwijl je tot acht telt. Dan adem je weer in vier seconden in; en daarmee begin je de cyclus opnieuw. Dokter Weil doet in een video hoogstpersoonlijk voor hoe het werkt, voor de beeldend ingestelden.

Als een roos je nacht in

Volgens de theorie van Weil zou je na deze cyclus 4 keer gedaan te hebben vanzelf in slaap vallen. “Diep ademhalen heeft invloed op de fysiologie en denkprocessen, inclusief je humeur. Door je simpelweg te concentreren op je ademhaling, kan je je langzaam ontspannen” zegt Weil. Als dit bij jou werkt, zou je binnen 2 minuten in slaap kunnen komen. Dat is nog eens wat anders dan eerst een half uur liggen draaien.

Waarom deze methode?

Het is een van de vele methodes die er zijn om in slaap te komen, en misschien werkt dit ook niet voor iedereen. Toch is dit zeker het proberen waard, omdat je er verder niks voor nodig hebt en je dit in elke situatie kunt proberen. Je kunt dit zelfs gebruiken als je moeite hebt met focussen tijdens je werk. Even rustig ademhalen, en je hoofd is weer leeg. Maar als hulp om in slaap te vallen is dit misschien wel jouw ultieme lifehack die jou je nachtrust in helpt.

snel in slaap vallen beter slapen

Meer tips om beter te slapen

Mocht de ademhalingstechniek niks voor jou zijn, dan zetten wij nog even kort een aantal makkleijke tips op een rij om beter te slapen:

  1. Zorg ervoor dat de kamer zo donker mogelijk is. Gebruik hiervoor desnoods verduisterende gordijnen.
  2. Geef jezelf een optimaal slaapklimaat. Zo zal en donzen kussen of donzen dekbed goed voor de vochtregulatie.
  3. Vermijd beeldschermen voor het slapen gaan. Dit licht zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt.
  4. Drink kalmerende dranken, zoals een kruidenthee.
  5. Vermijd zoveel mogelijk alcohol. Je zal wellicht sneller in slaap vallen, maar de kwaliteit van de slaap is stukken minder.