Hoe kan je snel in slaap vallen?

Slaapproblemen zijn geen nieuw verschijnsel. Bekend is dat ht zelfs in de Tweede Wereldoorlog heeft geleid tot problemen. Soldaten en met name piloten hadden dusdanig veel last van slaapgebrek dat het menig ongeluk veroorzaakte. Dat geeft al aan hoe belangrijk het is om voldoende slaap te krijgen. Een tekort kan al snel leiden tot stress en ernstige vermoeidheid waardoor het beoordelingsvermogen wordt aangetast. Gelukkig zijn er manieren om er mee om te gaan en snel in slaap te vallen.

Voorbereiding op het slapen

Uit bovenstaande kun je een duidelijk conclusie trekken: ontspanning is een absolute voorwaarde voor een goede nachtrust. Het gaat dan niet alleen om de lichamelijke ontspanning, ook mentaal moet je voldoende ontspannen zijn om lekker weg te kunnen zakken.

Fysieke ontspanning

Om even terug te grijpen op het verhaal van WOII: nadat men had ontdekt dat de stress werd veroorzaakt door slaapgebrek ging men er alles aan doen om de soldaten in staat te stellen zichzelf onder de moeilijkste omstandigheden, mentaal te laten ontspannen. De instructie die ze meekregen was simpel:

“Ga achterover zitten in je stoel en zet de voeten plat op neer. Knieën uit elkaar, je handen slap aan de binnenkant van je schoot. Sluit nu je ogen en laat je kin zakken totdat deze op je borst rust. Ga nu langzaam, diep en regelmatig ademen. Haal alle rimpels uit je voorhoofd. Ontspan je hoofdhuid. Laat het gewoon gaan. Laat je kaak nu zakken. Ontspan nu de rest van de gezichtsspieren. Ontspan zelfs je tong en lippen. Laat ze gewoon los. Adem langzaam.”

Geestelijke ontspanning

Klinkt simpel om je op die manier volledig te ontspannen. Het gaat echter niet alleen om de lichamelijke ontspanning. Net als soldaten hebben we nu ook last van geestelijke spanning. De oorzaken kunnen talrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de druk op je werk, een relatie die niet lekker loopt of een aankomend examen. Ook in dit geval zijn de methodes van het Amerikaanse leger waardevol.

snel in slaap vallen

Als je in een diepe slaap wilt wegzakken, zo zegt men, moet je gewoon je hoofd vullen met de stilste, kalmste situaties die je je kunt voorstellen. Men suggereert dat er in feite drie manieren zijn om het juiste niveau van ontspanning te bereiken. Dat wil niet zeggen dat je ze alle drie moet gebruiken, kies gewoon de methode die je het meeste aanspreekt.

Drie manieren om je te leren ontspannen

Stel je voor dat het een warme lentedag is en dat je op de bodem van een kano op een heel sereen meer ligt. Je kijkt omhoog naar een blauwe lucht met hele lichte, zwevende wolken. Laat geen andere gedachte binnensluipen. Concentreer je alleen op deze situatie en probeer zo min mogelijk te bewegen. Houdt dat beeld zo’n tien seconden vast.

Bij de tweede methode lig je in gedachten in een grote, zwarte, fluwelen hangmat en overal waar je kijkt is het zwart. Houd ook dit beeld tien seconden vast.

De derde truc is om de woorden “niet denken” te zeggen. . . niet denken. . . denk niet na, enz. Houd dit vast en sluit je af voor elke andere gedachte.