Is naakt slapen goed voor je?

Vind jij het fijn om al je kleding uit te trekken voordat je het bed in duikt? Dan hebben we goed nieuws voor je. Naakt slapen heeft namelijk enkele voordelen. Check ze hier:

 

1. Je koelt je lichaam af en verbetert je geheugen

Je lichaam koel houden kan de sleutel zijn voor een betere nachtrust en helpt bij het raken in een diepe (en herstellende) slaap, REM-slaap en DELTA-slaap genoemd, die belangrijk zijn voor het geheugen. Het gaat niet zozeer om de kleding zelf, maar meer om de lichaamstemperatuur. Dus als je minder kleding hebt, kun je sneller in slaap vallen en diepe slaapfasen bereiken die je misschien misloopt als je een pyjama draagt.

2. Je houdt je gewicht onder controle

Het bereiken van die diepere stadia van slaap helpt niet alleen je herinneringen op te slaan. In diepe slaapstadia scheid je meer van een hormoon af dat leptine wordt genoemd. Dat je kan helpen je eetlust op een afstand te houden en gewicht te houden. Dus wat gebeurt er als je je onrustig slaapt en die diepere stadia mist? Je lichaam produceert meer van een hormoon ghrelin, dat werkt bij het creëren van hongergevoelens. In feite is een nacht van slaapgebrek genoeg om het niveau van ghrelin (en op zijn beurt gevoelens van honger) te verhogen.

3. Het versterkt je spieren en botten

Als je lichaam zijn temperatuur probeert te reguleren, wekt dat je hormonale systeem op, inclusief groeihormonen. Het voordeel van naakt slapen hierin is dat dit hormoon het functioneren van de spieren en botten verbetert.

naakt slapen gezond man man

4. Je krijgt gezonder sperma

Wil je je zwemmers in vorm houden? Een onderzoek toonde aan dat slapen in een boxershorts – met name smallere – zou kunnen leiden tot een verhoging van de temperatuur van de testikels, waardoor de spermaproductie wordt beschadigd. Specifiek ontdekten onderzoekers dat jongens die naakt sliepen 25 procent minder ‘DNA-fragmentatie’ in hun sperma hadden dan mannen die met strakke slips sliepen.

5. Je beschermt je ballen

Slapen in je onderbroek verhoogt de kans dat je ballen geïnfecteerd raken. Je boxershort zorgt ervoor dat het hele zaakje verwarmd blijft, en je gaat zweten. En laten bacteriën nou gek zijn op warme, vochtige plekken. Hoe meer bacteriën, hoe groter de kans dat je een infectie oploopt.

Verder is er nog een voordeel nummer 6, voor wanneer jij niet alleen slaapt.

(6. Je zult wellicht meer seks hebben)

Onderzoek laat zien dat stellen die naakt sliepen gelukkiger waren met hun relaties dan degenen die met kleding aan sliepen. Wat betekende, yep, meer kans om geluk te hebben. Er zijn pop-science, anekdotische gegevens over de afgifte van oxytocine (ook wel liefdehormoon genoemd). Minder kleren, meer oxytocine, meer …?