Hoe moet je gezond afvallen?

Veel diëten en afvalprogramma’s beloven resultaten waar je maar al te graag in wil geloven. Vijf of zelfs tien kilo afvallen in een maand, dat klinkt toch ideaal? Toch is vooral dat tweede niet heel realistisch of überhaupt verstandig. Er is namelijk een grens aan hoeveel je in een maand gezond kan afvallen. Dat komt onder andere doordat alle extra kilo’s die je afvalt er vaak net zo snel weer bij komen.

 

Hoeveel calorieën moet je verbranden om een kilo af te vallen?

Om een kilo vet kwijt te raken moet je 7000 calorieën meer verbranden dan dat je binnenkrijgt. Als je bedenkt dat een volwassen man zo’n 2500 calorieën per dag nodig heeft, is dat bijna drie dagen aan eten. Om meer kilo’s per week af te vallen moet je dus heel veel extra calorieën verbranden of nog minder eten. Minder dan 1.500 calorieën per dag binnenkrijgen is niet verstandig, omdat er dan sprake kan zijn van een tekort aan voedingsstoffen.

Hoeveel kilo kan je per maand afvallen?

Je moet ervan uitgaan dat je per week ongeveer een halve kilo tot een kilo kunt afvallen. Dat komt uit op ongeveer 2 à 4 kilo per maand. Meer dan dat is over het algemeen op lange termijn niet verstandig. Vooral omdat je voor meer dan een kilo per week – wat dus meer dan 7000 calorieën verbranden of minder eten betekent – vaak extreem moet diëten, een levensstijl die je op langere termijn niet volhoudt. Want daar moet je ook rekening mee houden: wanneer je uiteindelijk tien kilo bent afgevallen, heb je minder calorieën per dag nodig om dat gewicht te onderhouden. Je kunt dus niet teruggaan naar je oude eetpatroon.

Verder is het zo dat wanneer je veel sport om af te vallen, het veel belangrijker is om op de veranderingen in je lichaam te letten dan op de weegschaal. Het vet dat je kwijtraakt, komt terug in de vorm van spieren. Zo lijkt het alsof je niet afvalt, terwijl je in de spiegel kunt zien dat dat wel zo is. Let dus vooral op hoe je je voelt en eruit ziet en minder op het getal van de weegschaal.