Overzicht in je workout

Heb jij weleens dat je maar gewoon wat doet in de sportschool? Heb jij behoefte aan een duidelijk doel om voor ogen te houden? Regelmaat en zelfdiscipline zijn sleutelwoorden voor een gebalanceerde workout. Hoe meer toewijding jij hebt, hoe sneller je resultaat gaat zien. Zorg er dus voor dat jij een mate van routine voor jezelf ontwikkelt. Wat ook veel mensen doen, is samen sporten. Dit zorgt ervoor dat jij nog eens een extra dosis motivatie krijgt. Eén van de basisregels hanteert een heel simpele logica die bijna Cruijffiaans is in zijn eenvoud: als je wil afvallen, moet je meer vet verbranden dan je lichaam dagelijks aan calorieën verbruikt.

Calorieën

Calorieën tellen

Dat klinkt hartstikke logisch, verbrand meer dan je verbruikt. Maar dan moet je dus wel een beetje weten hoeveel calorieën je per dag verbruikt. Over het algemeen kan je zelf wel enigszins aanvoelen wanneer jij teveel eet, of in ieder geval meer eet (en drinkt) dan je er af sport. Om specifiek één kilo aan lichaamsvet te verliezen, moet je zo’n 7.500 kilocalorieën verliezen. Dat klinkt toch als een behoorlijk aantal, maar laat het je niet de moed in de schoenen doen lopen. Want als je twee weken lang iedere dag 500 calorieën minder eet, zou je er in principe al zijn.

Calorieën

Neem je tijd

Laat je dus vooral niet te snel demotiveren en wil niet te snel resultaten zien. Het gaat erom dat je het haalt, niet zozeer hoe snel je je doel haalt. Daarbij komt ook nog kijken dat ieder lichaam een andere bouw heeft, een andere vetverbranding heeft en anders reageert op specifieke workouts. Toch is de regel van 7.500 kilocalorieën voor 1 kilo verbranden redelijk algemeen. Je kan die calorieën dan ook op meerdere manieren proberen kwijt te raken. Met krachttraining bouw je vooral massa op. Bij cardio-training ben je vooral bezig met vet verliezen. Je kan dan natuurlijk de loopband erbij pakken. Of een stuk gaan fietsen. Om 7.500 kilocalorieën te verbranden kan je ook zo’n 25 uur gaan wandelen.

Calorieën

Sporten om calorieën te verbranden

Tja, 25 uur wandelen kan. Maar misschien ben je wel helemaal niet zo van het wandelen. Er zijn natuurlijk sporten waar je in een hoger tempo calorieën mee verbrandt. Een uurtje zwemmen levert gauw al een vetverbranding van 680 calorieën op. Maar je kan ook een stuk gaan roeien. Daarmee verbrandt al zo’n 740 calorieën per uur. Wil je meer weten? Met deze sporten verbrand je de meeste calorieën.

Je kan het ook bij je dieet gaan zoeken. Dit is de mannelijkste manier om af te vallen.