Afvallen: begin bij je voeding

Je valt meer af door beter te eten dan door meer te sporten. Je krijgt er alleen geen sixpack mee. Maar eerst dat vet eraf! Mensen proberen de gekste dingen om grammen, pondjes en kilo’s kwijt te raken. Dit kun jij ook doen, met een keto-dieet bijvoorbeeld. Een andere interessante manier die veel van je levensstijl vraagt is de intermittent fasting, waarbij je maar tussen bepaalde tijdstippen mag eten. Bij de een werkt dit goed, bij de ander niet. Probeer iets uit (en dan minimaal een maand). Vind de methode die bij jou werkt en houd dit vol. Dat het werkt is dus niet alleen dat afvallen lukt, maar ook dat jij het kunt volhouden. Wees ambitieus, maar realistisch. Als je ontdekt hebt wat goed werkt bij jou wil je niet meer anders.

sixpack

Je hoeft geen radicale verandering van je levensstijl te ondergaan als je maar een beperkte hoeveelheid wilt afvallen en gezonder wil leven. Kleine dingen als gezond snacken en veel groenten bij het avondeten in plaats van koolhydraten doen al veel. Ook heel belangrijk: veel water drinken. Water houdt je spijsvertering op gang en je spieren fit. Drink 2 liter water per dag en laat ongezonde dranken als frisdrank en bier staan. De vloeibare suikers zijn net zo slecht als de suikers die je eet. Af en toe even smokkelen in het weekend mag natuurlijk, maar houd het binnen de perken.

Sixpack trainen: wat werkt?

En nu naar hetgeen wat je strakke buik mooi maakt: de geliefde blokjes van de sixpack. Ook hier geldt: de een heeft hier meer aanleg voor dan de ander. Maar laat dat je niet tegenhouden lekker te trainen! Zorg ervoor dat verzuring als iets lekkers gaat voelen. Meer verzuring = meer spieren. Voor veel mensen is het fijn om een training buddie te hebben die de trainingen leuker maakt en je af en toe net iets verder pusht dan je zelf kunt.

Wat oefeningen betreft kun je het houden bij het oneindig herhalen van de oude vertrouwde sit-ups, maar het kan ook zonder sit-ups. Om je core goed te trainen is de plank een aanrader. Deze oefening is overal waar een vloer is uit te voeren en omdat je er niks voor nodig hebt is het een van de meest gebruikte oefeningen met lichaamsgewicht. Doe dit elke dag of om de twee dagen en houd het elke dag iets langer vol. Hiermee leg je een goede basis voor een sixpack.

Er zijn talloze oefeningen voor buikspieren, die elk goed zijn als je ze goed uitvoert. Als je alleen bent: kies de oefeningen uit die jij denkt goed uit te kunnen voeren en doe dit gewoon! Wees wel zeker dat je de techniek onder de knie hebt, voordat je er een rugblessure erin hebt traint. In de sportschool zijn er ook apparaten waar je een sixpack kunt kweken, daar kan nog minder aan misgaan.

Heel vaak gaat het om de mindset bij de mensen die het niet volhouden; zorg ervoor dat je zeker bent van je zaak. Je gaat dit doen en het moet lukken. Combineer gezonde voeding met cardio- en krachttrainingen en je voelt je zoals je eruit ziet: beter.

sixpack