Verschillende methodes van intermittent fasting

Intermittent fasting is een effectieve manier om snel af te vallen en je groeihormoon productie een flinke boost te geven. Wij zetten een aantal verschillende methodes van intermittent fasting voor jullie op een rijtje:

De 16:8 methode

Deze methode is bedacht door Martin Berkhan, de man achter het fitnessprogramma genaamd Leangains. Vandaar dat deze vorm van intermittent fasting ook wel bekend staat als de Leangains methode. Dit eetritme is een van de meest gebruikte methodes van intermittent fasting en is uitermate geschikt voor beginners. Het gaat vrij simpel in zijn werk; 16 uur van de dag eet je niks en de overige 8 uur mag je wel eten. Als je bedenkt dat je mag eten van bijvoorbeeld 12.00 tot 20.00, valt het eigenlijk nog wel mee. Als je er maar voor zorgt dat je de rest van de dag absoluut niks eet, anders zie je geen resultaat.

methodes van intermittent fasting MAN MAN

One meal a day (OMAD)

Dit dieet staat ook wel bekend onder de afkorting OMAD. Het wordt gezien als één van de extreemste methodes van intermittent fasting. Bij dit eetritme heb je 1 uur per dag de tijd om te eten. Dit houdt in dat je 23 uur op een dag hebt waarin je niks eet. Je kunt dus eigenlijk net zo goed een grote maaltijd eten om je dagelijkse hoeveelheid calorieën binnen 1 uur binnen te krijgen. Dit wordt dan ook vrijwel altijd gedaan, vandaar dat dit eetritme one meal a day wordt genoemd. De gezondheidsvoordelen bij dit dieet zijn veel groter dan bij het standaard 16:8 dieet. Dit komt doordat je pas echt voordelen gaat zien na 12 uur vasten. Als je snel wilt afvallen is deze methode dus zeer geschikt.

Alternate day fasting

Dacht je dat one meal a day nogal ver ging? Dan zal je vast opkijken van dit eetritme. De naam zegt het al, je doet bij deze methode om de dag vasten. En hiermee wordt niet bedoeld dat je de helft van de dagen een aantal uur vast en dat je op een bepaald punt van die dag mag eten. In dit geval moet je hele dagen gaan vasten. Het voordeel van zo lang niet eten is dat je vetreserves goed te grazen worden genomen. Als je de kilo’s er echt af wil zien vliegen is dit dus een goede optie. Let wel: ondanks dat alternate day fasting geen kwaad kan, is het zeker niet voor beginners.

manieren van intermittent fasting MAN MAN

The Warrior Diet

Het Warrior Dieet is erg dicht in de buurt van het one meal a day principe. In dit geval heb je vier uur op de dag waarin je mag eten. Je zult het wel moeten doen met twee maaltijden. De eerste maaltijd zal vooral bestaan uit groenten en fruit, alsook ander voedsel dat licht op de maag valt. Na deze maaltijd zal je vier uur moeten wachten op je volgende eten. Bij de tweede maaltijd kun je flink losgaan. Je eet als het ware als een krijger die toe is aan een feestmaal. Je mag hierbij zelf bepalen wat je eet tijdens dit krijgersbuffet, dat is dan weer mooi meegenomen.

Het 5:2 dieet

Het eerdergenoemde 16:8 dieet houdt in dat je 16 uur vast en 8 uur eet. Omdat je nu de cijfers 5 en 2 ziet staan zou je denken dat het wederom gaat om het aantal uur dat je mag eten op een dag. Als dat het geval was dan zou dit verreweg de chillste vorm van intermittent fasting zijn. Maar niets is minder waar. In dit geval staan de cijfers niet voor uren, maar voor dagen. Men eet 5 dagen normaal en 2 dagen in de week wordt niks of zeer weinig (tot zo’n 500/600 calorieën) gegeten. Je mag zelf invullen welke dagen in de week dat zijn. Je hoeft dus niet twee dagen achter elkaar te vasten. Petje af als je dit wel zou doen.

Met één van de bovenstaande methodes van intermittent fasting kan jij jouw droomlichaam wellicht realiseren. Mocht jij toch liever de voorkeur geven aan een andere methode van diëten. Ga dan eens terug naar de oertijd met het paleo dieet.